Bakteriostatisk effekt av det nye bakteriosinet Garvisin KS
Abstract
Den bakteriostatiske effekten av det nye bakteriosinet Garvisin KS (GarKS), som har blitt isolert fra Lactococcus garvieae, og synergien mellom denne og Nisin på noen utvalgte gram-positive bakterier fra slektene Bacillus, Carnobacterium, Enterecoccus, Staphylococcus og Listeria ble undersøkt. Testene ble utført ved hjelp av absorbansmålinger (600 nm Abs) i microplatelesere (BioScreen C og Synergy) ved 20oC, 10oC, og i Challenge forsøk med 2 stammer av L. innocua ved ~4oC med kaldrøykt laks (Cold smoked salmon ;CSS). Det ble målt hvor mye vekst det var i bakteriekulturer som var tilsatt bakteriosiner, og om det var signifikante forskjeller mellom behandlingsgruppene innad i bakteriekulturene med et konfidensintervall på 95%. Det ble sjekket hvordan effekten til Garvisin KS var på røkt laks som hadde blitt tilsatt 2 forskjellige stammer av L. innocua, og tilleggseffekten den hadde når Nisin også var til stede. Det har både vært tegn til synergi og til antagonisme ved bruk av nisin og/eller Garvisin KS som behandlingsmetoder.