Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorMüller-Eie, Daniela
dc.contributor.authorEllingsen Eike, Emmeli
dc.date.accessioned2023-07-24T15:51:25Z
dc.date.available2023-07-24T15:51:25Z
dc.date.issued2023
dc.identifierno.uis:inspera:137507764:97008127
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3081144
dc.description.abstractAvinor har som mål at Stavanger lufthavn, Sola skal være en klimavennlig flyplass innen 2030. Dette målet er spesielt utfordrerne i en region der bystrukturen er preget av bilavhengighet, et spredt bosettingsmønster, og infrastruktur som primært er tilpasset motorisert kjøretøy. Ifølge Avinors statistikk, har Stavanger lufthavn den laveste andelen kollektivreisende blant de største flyplassene i Norge. Over halvparten av de reisende benytter seg av bil, enten for parkering eller for å bli hentet eller levert på Kiss and Fly. For å øke bærekraftig mobilitet må det planlegges for effektive og attraktive bærekraftige løsninger, som vil utkonkurrere bilens dominans. Formålet med denne masteroppgaven har vært å undersøke tilbringertransporten til og fra Stavanger lufthavn, samt å indentifisere hvilke faktorer som påvirker reisendes valg av transportmetode, og hvordan lufthavnen kan øke bruken av bærekraftige transportløsninger. I oppgaven er det særlig fokusert på å analysere eksisterende infrastruktur og transporttilbud ved lufthavnen, samt å utforske potensielle forbedringsområder for å fremme bærekraftig mobilitet. Videre er det gjennomført en spørreundersøkelse blant lufthavnens reisende for å samle inn data og innsikt. Resultatene bekrefter at tilbringertransporten til og fra lufthavnen er utfordrerne. Både utfordringer knyttet infrastruktur og generell mangel på kunnskap om kollektivtilbudet blir indentifisert som betydelige hindringer. Mange av respondentene mener at dagens kollektivtilbud ikke er tilstrekkelig. Imidlertid viser resultatene også en vilje blant reisende til å endre transportmetode fra bil til mer bærekraftige alternativer, forutsatt at kollektivtransporten og andre dele-mobiliteter er godt tilrettelagt, med et enkelt og effektivt system. Gjennom oppgaven er det gitt anbefalinger og løsningsforslag for å forbedre tilbringertransporten og øke bruken av bærekraftig mobilitet til og fra Stavanger lufthavn. Gjennom å implementere slike tiltak kan anbefalingene bidra til å redusere biltrafikk, klimagassutslippene og samtidig forbedre tilgjengeligheten for tilbringertransporten.
dc.description.abstract
dc.languagenob
dc.publisheruis
dc.title“Utfordringer og muligheter for bærekraftig tilbringertransport til og fra Stavanger lufthavn, Sola: En analyse av mobilitetsanbefalinger” «Challenges and opportunities for sustainable ground access transport to and from Stavanger Airport, Sola: An analysis of mobility recommendations”
dc.typeMaster thesis


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

  • Studentoppgaver (TN-ISØP) [1412]
    Master- og bacheloroppgaver i Byutvikling og urban design / Offshore technology : risk management / Risikostyring / Teknologi/Sivilingeniør : industriell økonomi / Teknologi/Sivilingeniør : risikostyring / Teknologi/Sivilingeniør : samfunnssikkerhet

Vis enkel innførsel