Sosialt tilbaketrukne elever i skolen. En kvalitativ undersøkelse av læreres kompetanse om sosialt tilbaketrukne elever og hvordan de mener læringsmiljøet best kan tilpasses dem.
Master thesis

View/ Open
Date
2010Metadata
Show full item recordCollections
- Studentoppgaver (HF-IGIS) [1164]
Abstract
Begrepet sosial tilbaketrekking har blitt brukt i mange ulike situasjoner og for å beskrive mange ulike atferder. Jeg ser på noen ulike beskrivelser av sosialt tilbaketrukne elever, mulige årsaker og konsekvenser av sosial tilbaketrekking. Sosialt krevende undervisningsformer som rollespill og framføringer har blitt mer og mer vanlig i skolen (Carlgren, Klette, Mýrdal, Schnack, & Simola, 2006). Slike undervisningsformer kan være svært utfordrende for sosialt tilbaketrukne elever, og lærere bør være bevisst disse elevene, og tilrettelegge rundt dem (Bru & Paulsen, 2008; Christensen, Young, & Michelle, 2007).
Problemstillingene i denne masteroppgaven er: Hvordan oppfatter lærere sosialt tilbaketrukne elever og hvordan tilrettelegger de læringssituasjonen for dem?
Innsamling av data ble gjort ved hjelp av kvalitative intervjuer. Utvalget besto av fem erfarne lærere med erfaring fra ungdomsskolen. Ved å gjennomføre semistrukturerte intervjuer fikk informantene fortelle om sine erfaringer i arbeid med sosialt tilbaketrukne elever, og jeg har forsøkt å beskrive dette slik det oppleves av informantene. Intervjuene ble transkribert og videre analysert ved hjelp av meningskategorisering.
Innen hver kategori ble resultatene koblet mot mine tolkninger og min forforståelse, basert på tidligere presentert teori og forskning. Resultatene viser at informantene ser ut til å ha begrenset innsikt i ulike former for sosial tilbaketrekking og det kan antas at de ikke klarer å identifisere alle disse elevene. Allikevel ser de ut til å tilrettelegge for sosialt tilbaketrukne elever på en hensiktsmessig måte i skoledagen, og beskriver ulike tiltak de benytter i arbeidet med disse elevene i hverdagen.
Description
Master's thesis in Special education