Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorSagvaag, Hildegunn
dc.contributor.authorHaveraaen, Lise
dc.contributor.authorRimstad, Silje Lill
dc.contributor.authorAas, Randi Wågø
dc.contributor.authorThørrisen, Mikkel M.
dc.coverage.spatialNorgenb_NO
dc.date.accessioned2019-03-26T12:59:53Z
dc.date.available2019-03-26T12:59:53Z
dc.date.issued2017-06
dc.identifier.citationSagvaag, H., Haveraaen, L., Rimstad, S.L. et al. (2017) Alkoholbruk og alkoholkultur i et hotell. En case-rapport fra forskningsprosjektet WIRUS. Stavanger: Rapporter fra Universitetet i Stavanger, 66nb_NO
dc.identifier.isbn978-82-7644-720-0
dc.identifier.issn0806-7031
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2591816
dc.description.abstractStudier viser at 94-95 % av arbeidstakere i Norge drikker alkohol (Moan & Halkjelsvik, 2016; Nesvåg & Lie, 2004). Dette blir ofte forklart med alle de positive aspektene bruk av alkohol har i sosiale sammenhenger. En kartlegging utført av Statistisk sentralbyrå viser imidlertid at 17 prosent av befolkningen har et drikkemønster som kan betegnes som risikofylt (Halkjelsvik & Storvoll, 2014). Økt alkoholkonsum, herunder også arbeidsrelatert alkoholkonsum, henger blant annet sammen med økt tilgjengelighet til alkohol (Frøyland, 2005). Alkoholkonsum på et risikofylt nivå er forbundet med sosiale, medisinske, jobbrelaterte og økonomiske problemstillinger (Babor, Higgins-Biddle, Saunders & Monteiro, 2001). Det er vanskelig å gi et klart svar på hvor grensen for risikofylt drikking går. Grenseverdier på 14 alkoholenheter1 pr. uke for kvinner og 21 enheter pr. uke for menn har blitt foreslått (Fauske, 1993). Babor mfl. (2001) har fremhevet at såkalt "lavrisikodrikking" innebærer maksimalt 20 gram alkohol pr. dag maksimalt 5 dager i uken. Det amerikanske National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism (2016) understreker at grenseverdien for risikodrikking går ved 7 enheter pr. uke (og maksimalt 3 enheter på én dag) for kvinner og ved 14 enheter pr. uke (og maksimalt 4 enheter på én dag) for menn. Nesvåg og Lie (2004) fant det hensiktsmessig å operere med verdier på 8 alkoholenheter per uke for kvinner og 13 enheter per uke for menn. Slike grenseverdier vil alltid være kulturspesifikke og individuelle. Forskning har vist at det er behov for å kartlegge mer enn bare antall alkoholenheter over tid for å vite noe om reell risikodrikking. Eksempelvis vil forhold som hvor mye en drikker ved hver situasjon kunne medføre mer negative konsekvenser for sykefravær enn hvor mye en typisk drikker over en gitt periode (Bacharach, Bamberger & Biron, 2010). Dette kan forklares ved at helsekonsekvenser av høyt gjennomsnittsforbruk først viser seg over tid, mens episoder med stordrikking (såkalt binge-drikking der en drikker store mengder alkohol ved én og samme anledning, ofte målt som 6 eller flere enheter) gjerne medfører midlertidige funksjonsnedsettelser (eksempelvis "fyllesyke") som kan resultere i sykefravær (Bacharach mfl., 2010; Salonsalmi, Laaksonen, Lahlema & Rahkonen, 2009) eller sykenærvær, dvs. å være på jobben uten å kunne yte som normalt.nb_NO
dc.language.isonobnb_NO
dc.publisherUniversitetet i Stavangernb_NO
dc.relation.ispartofseriesRapporter fra Universitetet i Stavanger;66
dc.rightsNavngivelse 4.0 Internasjonal*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.no*
dc.subjectalkoholnb_NO
dc.subjectWIRUSnb_NO
dc.subjectalkoholbruknb_NO
dc.subjectsykefraværnb_NO
dc.subjectsykenærværnb_NO
dc.subjectalkoholbruk i arbeidslivetnb_NO
dc.titleAlkoholbruk og alkoholkultur i et hotell. En case-rapport fra forskningsprosjektet WIRUSnb_NO
dc.typeReportnb_NO
dc.subject.nsiVDP::Social science: 200nb_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Navngivelse 4.0 Internasjonal
Med mindre annet er angitt, så er denne innførselen lisensiert som Navngivelse 4.0 Internasjonal