Sammenhenger mellom kosthold og lipødem - en litteraturstudie
Master thesis
View/ Open
Date
2020-08-31Metadata
Show full item recordCollections
- Studentoppgaver (HV) [1389]
Abstract
Bakgrunn: Lipødem (fett-hevelse) er en kronisk tilstand som i hovedsak rammer kvinner og medfører uproposjonale fettansamlinger, som regel fra midje til ankler. Lipødem er ikke en livsstilssykdom, og lipødemfettvev omtales som resistent mot slanking. Tilstanden er distinkt fra, men koeksisterer ofte med fedme. Utbredelse er uviss, men tilstanden omtales å ramme alt mellom 0.06 - 18% av den kvinnelige befolkningen. Lipødem kan synes å være mer utbredt enn tidligere antatt, men er i stor grad ukjent både blant befolkning og helsepersonell. Det er lite eksisterende forskning på tematikken. Lipødem kan ha stor innvirkning både fysisk, psykisk og sosialt, og medføre til redusert livskvalitet. Det finnes ingen kur som vi vet om i dag. Det er også lite kunnskap om kostens rolle i behandlingen.
Formål: Kartlegge hvordan litteraturen på lipødem omtaler sammenheng mellom kosthold og symptomene tilstanden fremviser.
Metode: Litteraturstudie. Databasesøk i PubMed, EMBASE, Medline, Scopus, med søkeordene «lipedema» OR «lipoedema» AND «diet» OR «weight loss» OR «weight reduction» OR «weight management». Totalt ble 37 titler inkludert, kildene er av av ulik vitenskapelig kvalitet.
Resultat: Flere sammenhenger mellom kosthold og symptomer ved lipødem trekkes frem. I hovedsak kobles mange av symptomene til patofysiologiske elementer med bakgrunn i insulinresistens/sensitivitet og kronisk lavgradig inflammasjon. Flere kostholdstiltak omtales å kunne påvirke dette. Selv om kalorirestriksjon/slanking omtales å ikke påvirke lipødemfettvev, fremheves et sunt kosthold/livsstil og vektkontroll som viktig for å hindre progresjon av tilstanden. Konklusjonen understreker at dette er et felt med store kunnskapsmangler, og behov for videre forskning.
Description
Master's thesis in Health and Social Science