Å våge å snakke om seksualitet og nærhet med kvinner som gjennomgår gynekologisk kreft- en integrativ litteraturstudie.
Abstract
Sammendrag:
Bakgrunn/problemformuleringPasienter som gjennomgår og behandles for gynekologisk kreft kan oppleve kroppslige endringer og bekymringer knyttet til sin seksualitet. Dette kan ha stor betydning for den enkeltes livskvalitet. Gjennom vår praksisperiode på gynekologisk sengepost opplevde vi, på tross av dette, at seksualitet var et samtaleemne som sjeldent ble tatt opp med denne pasientgruppen. Vi ønsket derfor å undersøke hva som kunne være årsaken til dette.
HensiktHensikten med oppgaven er å belyse barrierer som hindrer sykepleiere i å snakke om seksualitet med pasienter som gjennomgår og behandles for gynekologisk kreft, samt hvilke tiltak som kan iverksettes for å gjøre det lettere for sykepleieren å ta opp temaet.
MetodeMetoden vi har benyttet i oppgaven er en integrativ litteraturoversikt. Fem kvalitative artikler ble analysert på bakgrunn av Friberg (2017) sin analysemodell. Grunnlaget for besvarelsen av bacheloroppgaven er funn i artiklene, supplerende teori, samt egne refleksjoner.
ResultatDeltakerne fortalte om en rekke faktorer som kunne gjøre det vanskelig å snakke om seksualitet med pasientene. Mangel på tid og egnet rom, samt arbeidsplassens rammer ble presentert som mulige barrierer. Samtidig kom det frem at forutinntatthet og holdninger, kunnskaps- og erfaringsgrunnlag, og følelser kunne påvirke sykepleierens tilnærming. Noen deltakere fortalte at de tok i bruk ulike strategier og metoder for å ta opp seksualitet og seksuell helse med pasientene. Flere sykepleiere etterlyste etablerte systemer og tiltak for å gjøre det lettere å ta opp temaet.