Nydiagnostisert diabetes type 2 pasienters opplevelse av informasjon, veiledning og undervisning knyttet til diagnosen
Abstract
Sammendrag
Bakgrunn: I Norge er det rundt 200 000 personer med diagnosen diabetes type 2 (Mosand & Stubberud, 2016, s. 53-54). Forekomsten av diagnosen er stadig økende og har sammenheng med blant annet arv og livsstil (Jenssen, 2016, s. 393). Pasienter med nydiagnostisert diabetes type 2 vil ha behov for informasjon, veiledning og undervisning etter å ha fått diagnosen. Vi har gjennom klinisk praksis møtt flere pasienter som enten har, eller nylig har fått diagnosen. Pasientgruppen er en gruppe vi garantert kommer til å møte i arbeidslivet.
Hensikt: Hensikten med oppgaven er å gi økt forståelse av hvordan pasienter opplever informasjon, veiledning og undervisning knyttet til diagnosen, og hvordan dette bidrar til livsstilsendringer. Vi tror at det kan bidra til at sykepleiere står bedre rustet i møte med nydiagnostisert diabetes type 2 pasienter, og dermed kan møte dem på en helhetlig måte.
Metode: Vi har i denne oppgaven brukt integrativ litteraturoversikt. Resultater fra fire vitenskapelige forskningsartikler basert på kvalitativ metode, sammen med relevant faglitteratur er benyttet for å belyse og diskutere oppgavens hensikt.
Resultat: Resultatene viser at pasienter med nydiagnostisert diabetes type 2 opplever informasjon, undervisning og veiledning knyttet til diagnosen, på ulike måter. Resultatene peker spesielt på viktigheten av god relasjon mellom sykepleier og pasient, for å danne grunnlaget for god veiledning. Pasientens reaksjon på diagnosen og motivasjon, vil være avgjørende for hvor mottakelig pasienten er for kunnskap og veiledning ved diagnosetidspunktet.
Nøkkelord: Diabetes type 2, nydiagnostisert, livsstilsendring, motivasjon, informasjon, veiledning og undervisning og relasjon.