"Åh, jeg bare elsker dekonstruksjon!" - en studie av elever og læreres opplevelser av underveisvurdering i norskfaget.
Abstract
Formålet med denne studien har vært å undersøke hvordan elever og lærere opplever underveisvurdering i arbeidet med en rik oppgave i norskfaget på ungdomstrinnet. Jeg har ønsket å finne ut om arbeidet med en rik oppgave kan være en måte å legge til rette for læringsfremmende underveisvurdering, i nær sammenheng med opplæringen i klasserommet. Dialogen har derfor vært et sentralt verktøy for elever og lærere for å kunne samhandle om underveisvurdering.
Oppgaven har en overordnet sosialkonstruktivistisk vitenskapelig ramme, og studiens to perspektiver er undersøkt med et metodisk design som kombinerte kvalitativ og kvantitativ metode. Et hovedperspektiv fra elevenes synspunkt, ble undersøkt gjennom tre semistrukturerte gruppeintervju av til sammen 16 informanter, og kvantitativ spørreundersøkelse av 72 informanter med åpne og lukkede spørsmål. Lærernes perspektiv ble belyst ved ett kvalitativt semistrukturert gruppeintervju med tre lærere.
Funn i datamaterialet viste at skriveoppdraget la til rette for utvikling og læring for elevene med mer presise og gyldige underveisvurderinger i dialogene, og at elevene og lærerne var positive til rike oppgaver som arbeidsmetode fordi det utgjorde en forskjell. Samtidig viste studien et potensiale for økt metaspråklighet i dialogen mellom lærerne i samtale om arbeid med rike oppgaver. Funn i studien viste også mulig utvikling av arbeidsmetoden, og at eventuelle evalueringsprosesser kan være noe å utforske for skolen som en lærende organisasjon. Studiens svar på problemstilling og forskningsspørsmål gir et mulig grunnlag for videre utforsking.