"Årh, jeg kunne jo bare rukket opp hånden". En kvalitativ studie av hvordan elever som oppleves som stille, snakker om vilkår for deltakelse.
Abstract
Denne masteroppgaven utforsker hvordan stille elever snakker om sin egen deltakelse i undervisningen, og faktorene som påvirker deres muligheter for deltakelse. For å kunne utforske dette fenomenet har fem elever fra fire yrkesfaglige klasser blitt intervjuet. Gjennom fem livsverdenintervju, var målet å utforske elevenes erfaringer og opplevelser relatert til skole og muntlig deltakelse. Som norsklærer i klassene har elevene blitt valgt ut fra egen praksis. Hvilke elever som skulle delta i intervjuene ble basert på feltnotater fra egen undervisning de første 8 ukene, hvor det også ble inkludert en aktivitet innrettet mot å åpne rom for dialogisk deltakelse. Materialet som ble samlet inn, dannet grunnlaget for fem ulike case-studier, som gav innsikt i elevenes opplevelse av å være stille, og hva som påvirker og har påvirket deres deltakelse både positivt og negativt.
Oppgaven bygger på flere sentrale forskningsområder, som danner grunnlag for å kunne undersøke dette fenomenet. Spesielt viktig er Ivanic (2009) sin teori om sosial praksis, forskningen til Segal & Leftstein (2016) om dialog og deltakelse, og Schultz (2009) sitt arbeid som utfordrer konvensjonelle syn på deltakelse. Målet med studien er å øke forståelsen for elever som møter utfordringer knyttet til muntlig aktivitet i undervisningssituasjoner, samtidig som den kan gi lærerfelleskapet innsikt i hvordan undervisning kan tilrettelegges for slike elever. I korte trekk, det å være en «stille elev» viste seg å ikke være ensbetydende for alle deltakerne i studien. Dette indikerer at en lærers oppfatning ikke alltid samsvarer med det elevene selv opplever. De som ble intervjuet delte flere interessante tanker om hva som påvirket deres muntlige aktivitet, der de særlig la vekt på betydningen av sosiale forhold og læreren i klasserommet. Videre blir det klart at klasseromspraksisen påvirkes av flere elementer, og at disse elementene i stor grad bidrar til å forme hvordan undervisningen utfolder seg.