Studenters helsekompetanse knyttet til kosthold og fysisk aktivitet.
Description
Full text not available
Abstract
BakgrunnDen moderne verden bugner over av lett tilgjengelig helseinformasjon, spesielt med den kraftige veksten i populariteten til internett. Studenter bruker mye tid på skjerm i løpet av en dag, hele 7 timer i snitt. Helse og omsorgsdepartementet kom i 2019 ut med en strategi for å øke helsekompetansen i befolkningen. Tidligere forskning gjort på studenter og helsekompetanse har for det meste vært kvantitative studier, med sikte på å måle helsekompetansen.
HensiktHensikten er å forstå hvordan studenter opplever å innhente, anvende, og forstå helseinformasjon, spesielt knyttet til fysisk aktivitet og kosthold. Altså om de mestrer å sile ut det som er riktig og viktig fra støyet ellers i samfunnet.
MetodeDenne studien har et kvalitativt design med semistrukturerte individuelle intervju. Analysen er gjort med kvalitativ innholdsanalyse.
FunnGjennom analysen ble det definert 4 hovedtemaer: Det å bruke internett til å finne informasjon er både nyttig og overveldende, studentene stoler på fagfolk foran influensere, konsekvensen av motstridende og uforståelig informasjon, og vanskelig å benytte seg av kunnskapen. Disse blir diskutert opp mot eksisterende teori- og relevant forskning
KonklusjonStudentene opplever det å innhente informasjon som overveldende og mye. Vurderingen av informasjonen var utfordrende og fokuserte mer på formidleren enn budskapet, og at det var vanskelig å implementere informasjonen i egen hverdag. Dagens studenter har mye annet å holde på med som jobb, studier og generelt stress i hverdagen, samtidig som informasjonen ikke nødvendigvis var enkelt forståelig. Dermed var terskelen for å undersøke informasjonen godt nok til å anvende for høy.