Elevers utholdenhet og mestringsforventning ved arbeid med kognitivt krevende oppgaver
Abstract
Forskningslitteratur viser at kognitivt krevende oppgaver blant annet bidrar til å redusere gapet mellom lavtpresterende elever og middels-/høytpresterende elever. Denne masteroppgaven har derfor som formål å undersøke hvordan utholdenheten til elever på ulikt nivå er innen matematikk ved arbeid med kognitivt krevende oppgaver, samt hvordan det påvirker elevenes mestringsforventning.
Det har blitt brukt tre rammeverk, hvor det ene belyser elevenes utholdenhet og de andre to belyser elevenes mestringsforventning. Videre har jeg brukt en kvalitativ forskningstilnærming, ettersom jeg ønsket å bruke observasjon og intervju. Jeg observerte en klasse på ungdomstrinnet, hvor læreren benyttet kognitivt krevende oppgaver på vertikale tavler. Dette ble etterfølgt av gruppeintervju med en lavtpresterende, seks middelspresterende og to høytpresterende elever. Jeg observerte tre undervisningsøkter og gjennomførte tre elevintervju i grupper på tre, som vil si at utvalget mitt bestod av totalt ni elever. Datamaterialet ble samlet inn ved video- og lydopptak. Studien er en case-studie, siden jeg kun fulgte en klasse og deres undervisning. Derfor var det nødvendig å knytte tidligere forskning til funnene mine, for å kunne trekke konklusjoner ut fra problemstillingene.
Resultatene som blir presentert fremmer potensialet til å redusere gapet mellom elever i helklasseundervisning, samt stimulere til økt utholdenhet og mestringsforventning. Formålet med studien er å bidra til at fremtidens matematikkundervisning blir enda litt bedre, og da spesielt med tanke på at alle elever skal få utbytte av helklasseundervisning, og oppleve økt mestringsforventning. Det ble blant annet observert at middelspresterende elever ikke har dårligere utholdenhet og mestringsforventning ved kognitivt krevende oppgaver enn høytpresterende elever.