En kvalitativ studie om foreldres hverdagsopplevelser med ansvar for barn med utviklingsforstyrrelser og møtet med helse-og omsorgstjenesten.
Abstract
Denne masteroppgaven utforsker og belyser hverdagen sett fra et foreldreperspektiv som pårørende til barn med utviklingsforstyrrelser og deres opplevelse av møtet med helse- og omsorgstjenesten. Funnene blir diskutert i lys av teori om salutogenese, som tar sikte på å identifisere helsefremmende aktiviteter og ressurser som kan bidra til å styrke familiens evne til å håndtere utfordringene de står overfor.
Oppgaven er artikkelbasert og er sammensatt av to deler; en kappe og et artikkelutkast. Artikkelutkastet retter seg mot tidsskriftet Fontene forskning som er Norges ledende vitenskapelige tidsskrift for sosialt arbeid, barnevern og vernepleie.
Den metodiske tilnærmingen i studien er kvalitativ og tar utgangspunkt i semistrukturerte intervjuer med 6 pårørende fra fire mellomstore kommuner. Intervjuene ble tatt opp på diktafon og transkribert ved hjelp av nettskjema. Datamaterialet ble analysert etter inspirasjon fra tematisk analyse.
Funnene viser at foreldre til barn med utviklingsforstyrrelser opplever en utfordrende hverdag preget av betydelige påkjenninger. De må tilpasse seg og håndtere barnets spesielle behov, noe som påvirker familiedynamikken, det sosiale liv og daglige rutiner. Foreldrene opplever også manglende støtte og anerkjennelse fra hjelpeapparatet, spesielt i forhold til diagnoseprosessen, samarbeidet med helsepersonell, NAV og kommunale tjenester. Uforutsigbarhet og bekymringer for fremtiden er gjennomgående temaer, og foreldrene søker støtte, anerkjennelse og mer involvering fra helse- og omsorgspersonell, samt mer empati og tillit fra kommunen. Til tross for disse utfordringene, uttrykker foreldrene et ønske om å skape en mest mulig normal hverdag for familien og en vilje til å hjelpe andre i lignende situasjoner.