Krav til kjønnsbalanse i bedriftsstyrer.
Bachelor thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3166906Utgivelsesdato
2024Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Studentoppgaver (Business) [1145]
Sammendrag
Adam ble skapt før Eva. Eva var svak og ble fristet til å synde. Historisk sett har oppfatningenav forskjeller mellom kjønnene vært forankrede i skapelseshistorien og skapt holdninger somgår tilbake århundrer. I dag er Norge et av de mest likestilte landene i verden, men det erfortsatt systematiske ulikheter mellom kjønnene. Mange enkeltpersoner har fortsatt ubevissteimplisitte fordommer knyttet til kjønn. Fra januar 2024 er det innført et lovkrav omkjønnsbalanse i styrene i norske aksjeselskaper, som gradvis blir gjeldene for flere og flereselskaper. Dette er utgangspunktet for min oppgave. Jeg vil undersøke hvorfor det ernødvendig med lovkrav og om forventet effekt av kvotering av kvinner i styrene iaksjeselskapene er økt likestilling og mangfold i næringslivet.
For å undersøke samfunnets holdninger og forventede effekt av dette lovkravet gjennomførtejeg en spørreundersøkelse på LinkedIn og Facebook, i tillegg til å studere eksisterende data ogstatistikk. Resultatene fra spørreundersøkelsen viste at flertallet av respondentene støtterlovkravet om kjønnsbalanse, og at det er en generell oppfatning om at Norge har nokkvalifiserte kvinner til å fylle 40-60% av styrevervene i norske aksjeselskap.
Holdninger til kvinnelige ledere og stereotypier om kjønnsroller kan imidlertid hindrelikestilling i arbeidslivet. Kvinner kan føle seg presset til å tilpasse seg tradisjonelle mannligelederidealer for å bli hørt og akseptert. Kvinnene i undersøkelsen min hadde likevel en tro påat lovkravet ville føre til økt likestilling i form av økt antall kvinnelige toppledere.