Brannsikkerhet ved hovedombygging
Abstract
Økonomi og bærekraftsfokus medfører at ombygging av eksisterende bygg og gjenbruk av bygninger og bygningsdeler er særlig viktig i byggebransjen i dag og tiden som kommer. Hovedombygging av eksisterende bygg kan være komplisert med hensyn til å dokumentere forsvarlig brannsikkerhet.
Regelverket som forvalter eksisterende bygg som skal ombygges forstås og tolkes ulikt av myndigheter, brannrådgivere og byggherrer.
Formålet med oppgaven var å undersøke hvordan brannsikkerhet kan dokumenteres ved hovedombygging av eksisterende bygg. Det ble benyttet kvalitativ metodikk ved å utarbeide en spørreundersøkelse til plan- og bygningsetater, byggherrer, erfarne brannrådgivere og brannrådgivere med kort erfaring. Ved utvelgelse av intervjuobjekter var det viktig for kandidaten å kunne stille spørsmål til alle relevante aktører som kan ha ansvar for brannsikkerheten ved en hovedombygging. Grunnen til at de ulike aktørene ble valgt var for å undersøke om byggherre har kunnskap om sitt ansvar ved hovedombygging, om plan og bygningsetaten er kjent med muligheten for å gi unntak ved hovedombygging og om de gir unntak, samt om brannrådgivere er bevisst på hvordan plan– og bygningsloven (Kommunal- og distriktsdepartementet, 2009) kan benyttes ved hovedombygging av eksisterende bygg.
Resultat av intervjurunde med de ulike intervjuobjektene viser at plan- og bygningsetaten i ulike kommuner og byggesaksbehandlere internt i samme kommune kan gi ulike svar på spørsmål om det er mulig å søke unntak i samsvar med plan- og bygningsloven (Kommunal- og distriktsdepartementet, 2009). Byggherrer uttaler at de har begrenset med kunnskap om brannsikkerhet og må ha tillit til brannrådgiver. Erfarne brannrådgivere har kunnskap om regelverket og vet at det kan søkes unntak i samsvar med plan- og bygningsloven (Kommunal- og distriktsdepartementet, 2009), men gjør det sjeldent. Brannrådgivere med kort erfaring har lite kunnskap om muligheter for å for å søke unntak fra byggeforskrift (Kommunal- og distriktsdepartementet, 2017).
Hvordan kan brannsikkerhet dokumenteres ved hovedombygging av eksisterende bygg?
Kandidaten vil si at det enkle svaret på hvordan brannsikkerhet kan dokumenteres ved hovedombygging er ved at det utarbeides brannkonsept og branntegninger. Eksisterende bygg og da gjerne eldre byggverk som skal gjennomgå hovedombygging er ofte utformet i tråd med eldre regelverk eller i en tid der det ikke fantes spesifikke regler for brannsikkerhet. Dette medfører at brannrådgiver kan få utfordring med å dokumentere forsvarlig brannsikkerhet i samsvar med krav etter gjeldende byggeforskrift (Kommunal- og distriktsdepartementet, 2017). Kandidaten mener at det ofte vil være behov for en helhetlig risikovurdering av det eksisterende bygget som skal gjennomgå hovedombygging, vurdering av eksisterende forhold i bygget og vurdering av om det kan eller bør søkes unntak fra gjeldende byggeforskrift (Kommunal- og distriktsdepartementet, 2017).
Konklusjonen er at forsvarlig brannsikkerhet kan dokumenteres med brannkonsept, branntegninger og risikoanalyse for hovedombygging av eksisterende bygg. Selv om dokumentasjonen viser at brannsikkerhet er forsvarlig ivaretatt for hovedombygging av eksisterende bygg, er det ikke garantert at detaljprosjektering og utførelse ivaretar forsvarlig brannsikkerhet.
Kandidaten har kommet med flere forslag til forbedring, blant annet revisjon av Norsk Kommunalteknisk Forening sin veileder (Norsk Kommunalteknisk Forening, 2016), nytt fag ved bachelor utdannelsen for brannsikkerhet ved Høgskolen på Vestlandet og krav til uavhengig kontroll av detaljprosjektering utover brannsikkerhet, og kontroll av utførelse ved hovedombygging.