Sykepleieres erfaringer med å forebygge delirium hos eldre pasienter som ble innlagt i sykehus
Abstract
Sammendrag
Bakgrunn
Delirium er en akutt forvirringstilstand som utvikles hos eldre pasienter og forekommer hos opptil 50% av eldre pasienter under sykehusopphold, fordi eldre pasienter er skrøpelige, og har økt risiko for komplikasjoner og funksjonssvikt. I tillegg var det vanskelig å skille mellom delirium, demens, psykose, depresjon, og andre psykiske tilstander, derfor ble delirium ikke oppdaget tidlig nok.
Hensikten
Hensikten med oppgaven er å belyse hvordan sykepleiere kan forebygge delirium hos eldre pasienter som er innlagt i sykehuset.
Metode
Bacheloroppgaven er en litteraturstudie basert på fem vitneskaplige artikler, og i tillegg litterære kilder fra pensum som kan belyse vår hensikt. Søk etter forskningsartikler ble gjennomført i databasene CINAHL, PubMed og MEDLIN. Artiklene består av tre kvalitative og to mix-metode. I tillegg var også våre egne erfaringer grunnlag for besvarelsen av oppgaven.
Resultater
Funnene viser at de forebyggende tiltakene retter seg mot, å øke kunnskap om delirium, sikre god bemanning, ha god tid, og opplæring av kartleggingsverktøy, slik at sykepleiere kan gi individualiserte tiltak til de pasienter som er i risiko for å utvikle delirium. I tillegg er involvering av pårørende viktig i forebygging av delirium.
Nøkkelord: Sykepleie, kunnskap, kartleggingsverktøy, erfaring, forebygging, delirium, eldre og sykehus.