Pasientopplevelser av fysisk aktivitet i behandling av depresjonssymptomer
Abstract
Sammendrag
Bakgrunn
Vi jobber begge på psykiatriske sengeposter, og vi har en ekstra interesse for pasientens psykiske helse. Vi ønsker i denne oppgaven å belyse hva pasientene selv mener de trenger for å klare å benytte seg av fysisk aktivitet for å bedre sin helse, og ta med oss dette inn i vår arbeidshverdag som kommende sykepleiere.
Hensikt
Hensikten med oppgaven er å undersøke hvordan fysisk aktivitet oppleves av voksne pasienter som mottar behandling for depresjonssymptomer ved psykiske lidelser, samt belyse hvilke faktorer som virker motiverende for at pasientene skal delta i fysisk aktivitet som en del av sin behandling.
Metode
Vi har gjennomført en litteraturstudie ved å gjøre en beskrivende syntese og har valgt ut 4 kvalitative forskningsartikler. Vi har gjort analyse etter Fribergs (2022) metode, som innebærer å analysere resultatene i artiklene og sette det sammen til en ny helhet. I teorikapittelet presenteres atferdsendringsteorier og mestringsstrategier, samt sykepleieteoretiker Dorthea Orems egenomsorgsmodell.
Resultater
Resultatene viser at pasientenes tankeprosesser, erfaringer og holdninger i stor grad påvirker hvilke valg de tar for seg selv og sin behandling. Det kommer frem at de som velger å benytte seg av fysisk aktivitet opplever bedret helse og økt velvære gjennom færre symptomer. Studiene trekker frem viktigheten av individuell tilpasning og psykososial støtte for at pasientene skal klare å ta del i og fortsette med fysisk aktivitet, da atferdsendring er krevende for pasientene. Individuell tilpasning gir pasientene opplevelsen av at prosessen er meningsfullt og håndterlig, noe som gir de følelse av mestring i situasjonen.
Nøkkelord
Psykisk sykdom, depresjon, fysisk aktivitet, atferdsendringsteorier, bedring, salutogenese, helsefremmende arbeid, kvalitativ forskning, fokusgruppe, barrierer, antidepressiva, utendørssykling.