Arkeologisk og naturvitenskapelig undersøkelse av røysfelt (ID 294906), fra senneolitikum og bronsealder og bosetningspor fra senmesolitikum på Kvitholen, Serikstad, gnr. 20, bnr. 23, Time kommune
Abstract
I august 2023 gjennomførte Arkeologisk museum arkeologiske undersøkelser av 6 rydningsrøyser og området rundt disse på den nordlige delen av lokalitet ID 294906 (rydningsrøyslokalitet) på Serikstad, gnr. 20, bnr. 23 i Time kommune. Undersøkelsene ble igangsatt som følge av en dispensasjonssøknad fra kulturminnelovens § 8.1, fremmet av grunneier Dag Magne Hinnaland. Søknaden omfattet oppdyrking av et område på 12 dekar i den nordlige delen av røysfeltet, som grunneier planlegger å benytte til økt fôrdyrking og spredeareal. Tiltaket medfører direkte konflikt med den nordlige delen av lokaliteten.
Det omsøkte området vurderes som et mindre privat tiltak. Røysene som ble undersøkt bestod utelukkende av et enkelt lag med stein og tolkes som resultatet av forhistorisk rydning. Kull funnet i lagene under røysene er datert til 2200f.kr til 1000 f.kr og antas å være knyttet til avsviing av området i forhistorisk tid.
1188 m2 avdeket fordelt på 4 felter (felt 1-4) og 4 mindre områder (område A-D). Det ble funnet en ekstra, mindre rydningsrøys AR1300 som var ikke registrert for og som ble ikke undersøkt. 6 rydningsrøyser ble snittet. I tillegg ble det funnet 11 anlegg under markoverflate i felt 1 derav 5 er stolpehuller, 1 kokegrop og 4 fyllskifter/rester etter avsviingslag. To stolpehull ble datert til perioden 6070–5928 f.Kr., som tilhører senmesolitikum (SM). Kokegropen ble datert til eldre bronsealder (EBA).
Description
Oppdragsgiver: Riksantikvaren