Dokumentasjon av krav i IEC 61511-1 og usikkerhet knyttet til SIL
Master thesis
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/182306Utgivelsesdato
2013Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Studentoppgaver (TN-ISØP) [1596]
Sammendrag
I olje- og gassektoren stilles det strenge krav til sikkerhetssystemer hvor det er særdeles viktig å ha et system man kan stole på når en farefull hendelse kan oppstå. Instrumenterte sikkerhetssystem (SIS) er uavhengige systemer, som skal fungere som barrierer for å forhindre farlige hendelser. IEC 61511-1 [1] setter både kvalitative og kvantitative pålitelighetskrav til SIS, og er derfor en viktig standard for leverandører og brukere av slike sikkerhetssystemer.
Denne oppgaven består først av en litteraturstudie, hvor man ser på regelverket gitt av Petroleumstilsynet (PTIL), feil som kan oppstå i et SIS og de forskjellige livstidsfasene. Videre blir det sett nærmere på usikkerheter og antakelser som kan ligge bak kvantifiserte pålitelighetstall, som blir presentert i prosjekter hvor IEC 61511-1 [1] er gjeldene. Kravene i IEC 61511-1 [1] må dokumenters at de er oppfylt og antakelser som har blitt gjort under design må komme tydelig fram. Det kan bli både kostbart og tidkrevende for en leverandør hvis kravene ikke er godt dokumentert med en god struktur som har sporbarhet tilbake til alle gitte krav. Med en god dokumentasjon blir det også enklere å verifisere at kravene er oppfylt.
For å redusere usikkerheter rundt antakelser som kan bli gjort under design av sikkerhetsutstyret, blir det foreslått et merkesystem, hvor alt utstyr som skal benyttes i et SIS blir merket. Når sikkerhetsutstyret er merket med begrensinger til blant annet miljøforhold, som tilsvarer de forhold som ble antatt under design, kan man få et mer pålitelig utstyr ved at designantakelser og reelle forhold er samstemte.
Å kunne dokumentere på en oversiktlig og strukturert måte er viktig for å kunne ha sporbarhet tilbake til kravene i IEC 61511-1 [1] og kundens SRS. Det er også viktig å inkludere oppfyllelse av kravene til programvaren i SAR, hvor programvaren til hver SIF blir vist på en strukturert og oversiktlig måte. Sikkerheten til utstyret som brukes i en SIS må opprettholdes igjennom alle livsfasene til systemet, og derfor må det være et dokument som beskriver begrensningene for eksempel til verktøy og brukerprogramvare.
Beskrivelse
Master's thesis in Risk management