Å balansere mellom standardisering og fleksibilitet: En studie av implementeringen av Lean hos ALTUS Intervention
Master thesis
View/ Open
Date
2015-09Metadata
Show full item recordCollections
- Studentoppgaver (TN-ISØP) [1596]
Abstract
Effektiviseringsprosessen Lean har gjort et kraftig inntog i norsk arbeidsliv de senere årene, inkludert oljeindustrien. Lean baseres på fem ulike prinsipper; verdi for kunden, verdikjeden, flyt i arbeidsprosessene, etterspørsel og perfeksjon. I tillegg står begrepet MUDA som betyr sløsing, sentralt. Gjennom å eliminere MUDA i de ulike prinsippene, skal dette gjøre bedriften mer effektiv samt redusere kostnader.
Oppgaven setter fokus på hvilke implikasjoner implementeringen av Lean har for sikkerheten. I oljeindustrien har sikkerhet alltid vært et mye omdiskutert tema og Ptil forventer at sikkerhetsnivået opprettholdes i, under og etter omstillingsfaser. Sikkerhet i denne oppgaven ses i lys av balansen mellom standardisering og fleksibilitet. Oljeservice selskapet ALTUS Intervention er anvendt som case i utførelsen av denne oppgaven. Studiet søker å identifisere hvordan standardisering og fleksibilitet på verkstedet til ALTUS Intervention blir påvirket ved implementeringen av Lean. Studiet tar også høyde for hvordan ansatte opplevde implementeringen og videre hvordan dette kan få konsekvenser for sikkerhet.
Teorikapittelet i oppgaven er strukturert under to ulike deler; Lean og sikkerhet. Lean presenteres for å få inngående kunnskap om omstillingsprosessen bedriften gjennomfører. Sikkerhet presenteres hovedsakelig i lys av High Reliability Organizations og Resilience Engineering, der deres syn på standardisering og fleksibilitet står sentralt.
For å besvare problemstillingen er det gjennomført en kvalitativ studie, med 11 individuelle semistrukturerte intervjuer av ansatte i ALTUS Intervention. Informantene består av ansatte på verkstedet, ledere og støttefunksjoner slik som ansattrepresentanter. Empirigrunnlaget bygger videre på samtaler og observasjoner gjennomført på verkstedet og hovedbygget.
Resultater fra datainnsamlingen og diskusjonen viser at implementeringen av Lean har ført med seg endringer som kan påvirke sikkerheten på verkstedet og i bedriften som helhet. Først og fremst var ikke de ansatte helt fornøyde med implementeringen av Lean hvilket kan være en hemmer for sikkerheten i bedriften, i forhold til ansattes årvåkenhet. De ansatte er videre positive til Lean som filosofi og strukturen, standardiseringen og ryddigheten Lean fører med seg virker positivt inn på sikkerheten på verkstedet. Bedriften som helhet påvirkes av de endringer som er gjort på verkstedet, også driften som foregår offshore. Å splitte vedlikehold og mobilisering som jo var det som syntes å være årsaken til oppsigelser av ansatte på egen initiativ viser seg også og være det tiltaket som har gitt mest utslag for sikkerheten i hele bedriften. Dette førte til mindre stress på verkstedet samt en mer flytene mobiliseringsprosess. Mer flyt for verkstedet der de kan få gjøre ferdig en mobilisering før de må begynne på neste eller en vedlikeholds jobb. Dette vil i sin tid være positiv for driften offshore, da det er sannsynlig at offshore får en bedre kvalitet på utstyret som sendes ut når verkstedet har bedre tid.
Implementeringen av Lean har dermed bidratt til en balanse mellom standardisering og fleksibilitet på verkstedet til ALTUS Intervention, med ringvirkningen utover i hele bedriften. Det er naturlig å anta at ved en bedre balanse, både økt standardisering og fleksibilitet vil bidra til en bedre sikkerhet i bedriften. Likevel finnes det et faremoment ved å ikke ivareta ansattes autonomi, slik at ansatte ikke lenger evner å tilpasse seg endringer underveis. I en bedrift som ALTUS Intervention er sannsynligheten for dette relativt liten, ettersom det er foregår mange endringer underveis. Til tross for dette er det likevel et relevant dilemma som kan ha behov for å følges opp eller forskes på.
Description
Master's thesis in Risk management and societal safety