Samhandling mellom helsesøster og flerkulturelle foreldre i barneskolen- En kvalitativ studie
Master thesis
View/ Open
Date
2018-06-28Metadata
Show full item recordCollections
- Studentoppgaver (HV) [1389]
Abstract
Temaet for denne masteroppgaven er for det første å beskrive de utfordringer som helsesøster opplever i sin samhandling med flerkulturelle foreldre i barneskolen. For det andre er det å utrede hvordan disse utfordringene kan løses best mulig.
Bakgrunnen for valg av oppgave var en tanke om at skolen er en viktig integreringsarena for flerkulturelle barn og at helsesøster i skolehelsetjenesten har en posisjon og et ansvar som gjør at hun kan spille en viktig rolle i integreringsarbeidet. For å løse utfordringene må hun samhandle mye med foreldrene til barna. Ved å fokusere på de utfordringene helsesøster opplever i samhandlingen med foreldre og forsøke å utrede hvordan utfordringene kan løses var mitt håp at denne innsikten kunne bidra ny innsikt som kan bidra til å forbedre skolehelsetjenesten. Et vesentlig poeng for valg av oppgave var også at Norge og mange andre land deler utfordringen med et stadig økende antall med flerkulturelle innvandrere, noe som gjør at temaet fortjener større oppmerksomhet. Sist, men ikke minst trengs mer forskning på dette temaet.
Når det gjelder forskningsmetode valgte jeg en kvalitativ studie som metodisk overbygning. Intervjuer av fem helsesøstre fra to ulike kommuner i Norge ble benyttet som datainnsamlingsmetode. Jeg forsøkte å gjennomføre intervjuene i en fenomenologisk ånd, der det var viktig å få fram helsesøstrenes egne perspektiver og virkelighetsoppfatninger. Analysedelen ble gjennomført med inspirasjon fra Kirsti Malterud (2017) sin metode for systematisk tekstkondensering.
Resultatene i min studie viser at helsesøstrene har varierende oppfatninger av i hvilken grad det er særskilte utfordringer i samhandlingen med flerkulturelle foreldre sammenlignet med etnisk norske foreldre. Viktige utfordringer som blir påpekt av deltakerne i min studie er manglende samsvar mellom foreldres forventninger til helsesøster og hennes faktiske ansvarsområde, negativ sosial kontroll og utfordringer knyttet til kommunikasjon. Ellers viser resultatene hvordan spenninger kan oppstå mellom barn med ulik flerkulturell bakgrunn, noe som kan resultere i konflikter eller negative relasjoner mellom barn på en skole. Å kommunisere vanskelige temaer med foreldre blir beskrevet som en utfordring i seg selv. Min studie viser også at det ofte er en meget tett kobling mellom barnas utfordringer og utfordringene i samhandlingen med foreldre. For å løse problemene er det viktig at helsesøster har stor oppmerksomhet rundt disse utfordringene. Det krever til dels kulturell kompetanse og en god arbeidsmetodikk som sikrer at helsesøster klarer å avdekke utfordringer. I resultatene finnes gode argumenter for at en helsesøster bør innta en proaktiv, oppsøkende og involverende stil overfor foreldre og barn. Et viktig mål for helsesøster er å opparbeide seg tillit, både overfor foreldrene og barna. Helsesøster bør være spesielt oppmerksom på typiske bakenforliggende kulturspesifikke årsaker til atferd og helseproblemer hos barn. Det argumenteres også for at helsesøstre bør benytte flest mulig arenaer for kommunikasjon med barn og foreldre, både formelle og uformelle.
I teoridelen har jeg valgt å fokusere på kommunikasjon, inkludert interkulturell kommunikasjon og verbal og ikke-verbal kommunikasjon. Jeg har også valgt interkulturell kompetanse som et teoretisk tema. Ut over dette har jeg forsøkt å klarlegge politiske føringer, lover og regelverk som regulerer helsesøsters rolle og ansvar.
Description
Master's thesis in Health and social sciences