Sårbehandling i kommunal sykepleieklinikk- fra pasientens perspektiv
Master thesis
View/ Open
Date
2018-06Metadata
Show full item recordCollections
- Studentoppgaver (HV) [1389]
Abstract
Bakgrunn: Antall eldre i Norge vil øke betraktelig de neste tiårene. I samsvar med dette, inkludert flere livsstilssykdommer, øker sannsynligheten for kroniske lidelser, deriblant antall pasienter med kroniske sår. Pasienter med kroniske sår opplever en betydelig redusert livskvalitet, og behandlingen er kostbar og ressurskrevende. Samfunnsøkonomisk er det derfor viktig å kunne tilby pasienter med kroniske sår et godt behandlingstilbud som vil kunne bidra til økt livskvalitet for denne pasientgruppen. Kommunal sykepleieklinikk er en relativt ny organiseringsform i kommunehelsetjenesten, velegnet til oppfølging av pasienter med kroniske sår. Kommunal sykepleieklinikk har som mål å bidra til økt kontinuitet, kompetanse og bedre bruk av sykepleierressurser i behandling av pasienter.
Hensikt: Studiens hensikt er å bidra til økt innsikt i eldre pasienters (>65år) erfaringer, knyttet til sårbehandling i kommunal sykepleieklinikk.
Metode: Denne studien har hatt et eksplorerende kvalitativt design, hvor strukturert intervjuguide ble benyttet i datainnsamlingen. Individuelle intervjuer ble gjennomført på et utvalg av seks informanter, som alle hadde erfaring med å motta sårbehandling i kommunal sykepleieklinikk, og i tillegg via hjemmesykepleie og/eller fastlege. I tekstanalysen ble kvalitativ innholdsanalyse basert på Graneheim & Lundman anvendt.
Funn: Fire kategorier ble identifisert: 1) Større grad av kontinuitet, 2) Bidrar til en mer forutsigbar hverdag, 3) Fremmer gode og trygge relasjoner, 4) Livskvalitet og aktivitet påvirkes av sammensatte faktorer
Konklusjon: Kommunal sykepleieklinikk som organiseringsform bidrar til kontinuitet og kompetanse i sårbehandlingen, som også innbefatter en bedre utnyttelse av sykepleierressursene, i tråd med klinikkens målsetninger. Kommunal sykepleieklinikk bidrar til mer forutsigbarhet i pasientens hverdag, på grunn av faste timeavtaler og lite ventetid, samt økt medbestemmelse og brukermedvirkning i sårbehandlingen. Gode og trygge relasjoner i møte med behandlere, samt helhetlig tilnærming i sårbehandlingen er viktig for pasienten, kvaliteten på behandlingen og selve sårtilhelingen. Opplevd livskvalitet påvirkes av flere sammensatte faktorer. Disse faktorene blir fremtredende dersom de begrenser pasienten i hverdagen. Gratis sårbehandling i sykepleieklinikk er et positivt aspekt, og flere informanter opplevde at avtalen ved sykepleieklinikken bidro til mer aktivitet og en mer sosial hverdag.
Implikasjoner for praksis og videre forskning: Dette er en liten studie, men funnene ut fra informantenes uttalelser kan gi implikasjoner for videre utvikling av tjenesten kommunal sykepleieklinikk, som ivaretar pasienter og tilby dem behandling av god kvalitet.
Description
Master's thesis in Health and social sciences