Har kompetanse noen innvirkning på prehospital tidsbruk ved akutte hendelser?
Master thesis
View/ Open
Date
2018-06-15Metadata
Show full item recordCollections
- Studentoppgaver (HV) [1389]
Abstract
SAMMENDRAG
Bakgrunn
Tid er hjerne (Lossius, 2012) er et begrep som stadig brukes hyppigere for å beskrive at akutt hjerneslag er en tidskritisks hendelse hvor det er avgjørende for pasienten å få rett behandling raskt. Pasientene som rammes av hjerneslag er avhengig av at de prehospitale tjenestene kommer raskt frem og har relevant kompetanse i forhold til observasjoner og undersøkelse av hjerneslag samt vurderingskompetanse slik at pasienten transporteres til rett behandlingssted til rett tid. Kompetanse er avgjørende for at pasienten skal få vurdering og riktig behandling til rett tid, og innleggelse på riktig behandlingsnivå uavhengig av geografi, sosial status eller nasjonalitet (Helsedirektoratet, 2014c). Ved akutt hjerneslag er tiden avgjørende for utfallet. Dagens retningslinjer medfører et tidstap som begrenser mulighetene for effektiv behandling, og det er avgjørende av den prehospitale tjenesten inngår som en aktiv del av behandlingen (Lossius, 2012).
Formål
Formålet med oppgaven var å undersøke om kompetanse påvirker prehospital tid knyttet til akutt hjerneslag. Kompetanse er vurdert som sammensetningen av personell med ulik fagbakgrunn i den prehospitale tjenesten; ordinær ambulanse, slagambulanse og anestesisykepleie bemannet ambulanse. Variablene man har valgt å undersøke er tidsbruk begrenset til; on-scene tid, total prehospital tid. Det er også registert hvilket behandlingsnivå pasientene ble levert til.
Metode
Utgangspunkt for studien var den prehospitale tjenesten i Østfold. Det ble gjennomført en retrospektiv registerdatastudie. Det ble hentet ut registerdata med bakgrunn i tre ulike kriterier fra indeks for medisinsk nødhjelp, disse kriterene er knyttet til symptomer på akutt hjerneslag. Studiedata er samlet fra perioden 15.06.2015 til 20.01.2016.
Resultater
Det er inkludert 491 utrykninger og tilhørende data. Resultatene viste at gjennomsnittlig prehospital tid i ordinær ambulansetjeneste var 50.9 minutter, i slagambulanse 47.1 minutter og anestesisykepleie bemannet ambulanse 36.3 minutter. On-scene tid var fordelt med en gjennomsnittstid i ordinær ambulansetjeneste på 22.3 minutter, slagambulanse 23.9 minutter og anestesisykepleie bemannet ambulanse på 13.6 minutter. Av de 491 utrykningene ble 339 (69%) levert direkte til sykehus mot 152 (31%) pasienter som ble levert til fastlege, legevakt eller annet leveringssted.
Konklusjon
Funnene i denne studien viser at økt kompetanse reduserer prehospital tid og dermed tid til behandlingsnivå for pasienten. Den totale prehospitale tiden viser seg å bli redusert med økt kompetanse, noe som kan indikere at flere pasienter blir transportert til rett behandlingssted med mindre tap av tid.
Description
Master's thesis in Pre-hospital critical care