Sykepleie til pasienter med diabetes type 2 og forebygging av nevropati og fotsår.
Bachelor thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/2773037Utgivelsesdato
2021Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Studentoppgaver (HV) [1373]
Beskrivelse
Full text not available
Sammendrag
Tittel: Sykepleie til pasienter med diabetes type 2 og forebygging av nevropati og fotsår.Hensikt: Hensikten med denne oppgaven er å beskrive hvordan pasienter erfarer å leve med diabetes og senkomplikasjoner som nevropati og fotsår, og hvordan sykepleier kan lindre lidelse og fremme håp. Problemstilling: Hvordan fra sykepleieperspektiv kan sykepleiere undervise og veilede pasienter med diabetes type 2 for å forebygge nevropati og fotsår? Metode: I vår oppgave bruker vi artikler av kvalitativ forskning. Vi ønsker å bruke forskning rettet mot diabetes type 2 og forebygging av nevropati og fotsår. Til dette har vi valgt forskning av nyere dato, og fra ulike anerkjente tidssskrift. Vi bruker Katie Eriksson som sykepleieteoretiker til å besvare oppgaven. Vi benytter oss også av ulike pensumlitteratur benyttet gjennom sykepleiestudiet, og andre bøker som ble funnet på biblioteket. Vi velger å bruke Febe Fribergs metode fra boka “Dags för uppsats” som utgangspunkt for oppgaven. Oppgaven er delt inn i sammendrag, innledning, teori, metode, analyse, resultat og diskusjon.Teori: I teoridelen av oppgaven tar vi for oss generell teori rundt diabetes type 2, og generelt rundt nevropati og fotsår. Vi kommer også inn på temaer som er viktig og relevant i forhold til det å møte pasienter med diabetes. Til det så kan det nevnes kommunikasjon, fremme og styrke håp, og hvorfor kommunikasjon og relasjoner er viktig i et forebyggende perspektiv.
Konklusjon: Våre funn som blir presentert i resultatene, viser seg å ha stor innvirkning på pasienter med diabetes type og nevropati og fotsår. Vi kan konkludere med at diabetes type 2 og tilhørende senkomplikasjoner har stor innvirkning på denne pasientgruppen. Det er en omfattende kronisk lidelse som rammer mange både i Norge og globalt. Det er derfor viktig å aktualisere denne problemstillingen for å løfte frem dette temaet som en av vår livs store kamp som må bekjempes, med økt kunnskap og veiledning angående kosthold og aktivitet.