Eldres søvn på sykehus: søvnhemmende forhold og søvnfremmende tiltak
Abstract
BakgrunnAntall sykehusopphold for eldre har gått opp de siste årene. Mange eldre pasienter opplever dårlig søvnkvalitet når de er innlagt på sykehus, og søvnproblemer er ikke prioritert nok under innleggelse på sykehus.
HensiktHensikten med oppgaven er å belyse forhold som hemmer søvn, og tiltak som fremmer god søvn hos eldre pasienter innlagt på somatiske avdelinger på sykehus.
MetodeOppgaven er en integrativ litteraturoversikt hvor fire vitenskapelige forskningsartikler ble analysert. Fribergs metode (2017) for analyse ble brukt og innebærer å gjennomføre en datareduksjon, skape en oversikt over resultater, sammenligne og trekke konklusjon. Resultatet blir en sammenstilling og konklusjon av flere analyserte forskningsartikler.
ResultaterResultatene viser at eldre pasienter får dårligere søvn når de er innlagt på sykehus. Det er flere faktorer som påvirker søvn hos eldre, blant annet sykdom, alder, miljømessige- og følelsesmessige faktorer. I tillegg fører sykepleieres utilstrekkelige kunnskaper og dårlig tid til at søvnproblemer ikke blir prioritert. Planlegging og rutiner, informasjonsformidling, samtaler og medikamenter kan derimot bidra til bedre søvn.
DiskusjonIfølge Hendersons teori om grunnleggende sykepleie, er pasientens søvn en del av sykepleierens kompetanse- og ansvarsområde. Derfor er det viktig at sykepleiere får den kompetansen de trenger til å kunne hjelpe eldre pasienter med søvnen. Det finnes flere tiltak som sykepleierne kan gjøre for å hjelpe eldre med søvnproblemer: planlegge natten, skape en dialog med pasienten, informere, tilpasse miljøet og dele ut både sovetabletter og smertestillende medikamenter. Det er også nødvendig med et helhetlig større fokus på søvn i helsevesenet og i utdanningsinstitusjonene.