Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorHolgersen Helge
dc.contributor.authorDagestad Susanne
dc.date.accessioned2021-09-20T07:31:48Z
dc.date.available2021-09-20T07:31:48Z
dc.date.issued2021
dc.identifierno.uis:inspera:82461281:3092013
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2779031
dc.description.abstractBakgrunn: Overvekt og fedme er et globalt folkehelseproblem, og det har betydelige samfunnsmessige, økonomiske og individuelle konsekvenser. Å få en økt forståelse av hvordan en gruppe kvinner som selv opplever at de har eller har hatt utfordringer med å begrense sitt inntak av mat eller søtsaker selv beskrive sin situasjon, vil være ett viktig bidrag inn i utviklingen av bedre tiltak for å kunne bekjempe overvekt og fedme. Hensikt: Tiltakene som hovedsakelig brukes i dag for å forsøke å endre menneskers kostholdsvaner er kunnskapsbasert opplysning om hvilke matvarer som er sunne og hva vi bør spise mer eller mindre av. Denne studien tar sikte på å forstå hvorfor det er så vanskelig å følge disse rådene. Metode: Som metode ble det benyttet kvalitativt forskningsintervju, der 9 kvinner mellom 30- 45 år ble intervjuet. For systematisert og organisert av data ble dataprogrammet NVivo brukt. Data ble analysert ved hjelp av Braun og Clarks sin prosedyre for tematisk kvalitativ innholdsanalyse. Resultater: Alle kvinnene i denne studien gav uttrykk for at kostholdet hadde stor betydning for dem i deres liv, og samtlige gjorde ulike tiltak for å forsøke å holde vekten eller å bli tynnere. Likevel var det vanskelig å finne noe som kunne gi dem samme glede og mening som maten, og spesielt søtsakene gav dem. Følelsen av felleskap som måltidet gav hang sammen med livsglede. Suget eller lysten på søtsaker som ved inntak ble beskrevet som ett øyeblikks fred og lykke. Det eskalerende tilbakefallet ved å forsøke å ha ett restriktivt kosthold, med tilbakevendende tanker om at dette burde de selv ha mestret bedre. Konklusjon: Det beskrives av majoriteten av kvinnene som svært utfordrerne å begrense sitt inntak av mat og søtsaker, på tross av egne ønsker og helsemyndighetens kostholdsråd.
dc.description.abstract
dc.languagenob
dc.publisheruis
dc.title”Jeg tenker at jeg har dårlig selvkontroll når det kommer til mat og søtsaker”- En kvalitativ studie om kvinners opplevelse av eget kosthold.
dc.typeMaster thesis


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

  • Studentoppgaver (HV) [1304]
    Master- og bacheloroppgaver i sykepleie / spesialsykepleie / helsevitenskap

Vis enkel innførsel