Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorMarianne Nitter
dc.contributor.authorKarina Rødne Jortveit
dc.date.accessioned2021-10-02T16:26:29Z
dc.date.available2021-10-02T16:26:29Z
dc.date.issued2021
dc.identifierno.uis:inspera:79015646:48612920
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2787150
dc.description.abstractKlimaendringer er en av de største utfordringene verden står ovenfor i dag og den fremtidige utviklingen er usikker. En næring som blir direkte påvirket av klimaendringene er landbruket. Bøndene er sårbare for klimaendringenes utvikling da landbruket som en del av primærnæringen er avhengig av været for å opprettholde produksjon og drift. Derfor har fokuset på klimagassutslipp og klimatilpasning fått en større plass i landbruket de siste årene, men dette er et omdiskutert tema. En forståelse av bøndenes holdninger til klimaendringer og matsikkerhet kan være et viktig bidrag i debatten rundt klimatilpasning i landbruket. Hensikten med denne studien har derfor vært å få et innblikk i bøndenes holdninger, tanker og risikopersepsjon knyttet til klimaendringer og matsikkerhet. Studiens problemstilling er følgende: Hvordan opplever bonden i Rogaland klimaendringer og matsikkerhet, og har bondens forhold til klimaendringer betydning for opplevelsen av matsikkerhet? For å belyse oppgavens problemstilling er det brukt kvalitativ metode hvor det er gjennomført intervju med ti bønder i Rogaland samt utført en dokumentanalyse av tre relevante dokumenter. Oppgavens funn blir diskutert i lys av relevant teori hvor risikopersepsjon har bidratt til å forstå hva som kan påvirke hvordan bonden forholder seg til risiko og konsekvenser av risikoen. IPCC sitt SREX-rammeverk belyser hvordan bøndenes risiko for klimarelatert påvirkning er et resultat av samspillet mellom klimarelaterte farer, eksponering for disse farene og mennesker og systemers sårbarhet. Videre belyser teori knyttet til risikostyring hvordan klimatilpasning kan fungere som sårbarhetsreduksjon. Oppgavens funn viser at bøndene er svært interessert i og opptatt av tematikken, men at deres risikopersepsjon er varierende. Tidligere hendelser, holdninger og forhold til risikoen former bondens opplevelse av både klimaendringer og matsikkerhet. Det kommer også frem at det er en sammenheng mellom hvordan bonden opplever klimaendringer og matsikkerhet og at bondens forhold til klimaendringene har betydning for opplevelsen av matsikkerhet.
dc.description.abstract
dc.languagenob
dc.publisheruis
dc.titleKlimaendringer og matsikkerhet i landbruket: en studie av bønder i Rogalands risikopersepsjon knyttet til klimaendringer og matsikkerhet
dc.typeMaster thesis


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

  • Studentoppgaver (TN-ISØP) [1410]
    Master- og bacheloroppgaver i Byutvikling og urban design / Offshore technology : risk management / Risikostyring / Teknologi/Sivilingeniør : industriell økonomi / Teknologi/Sivilingeniør : risikostyring / Teknologi/Sivilingeniør : samfunnssikkerhet

Vis enkel innførsel