Anerkjennende tilnærminger til foreldrerollen
Description
Full text not available
Abstract
En av de viktigste arenaene for folkehelsearbeid er på helsestasjonen. Helsesykepleiere har som mål at foreldre skal settes i stand til å ta sunne valg for sine barn og familie. Gjennom helsefremmende og forebyggende strategier skal helsesykepleierne informere og oppdra foreldre slik at de kan ta gunstige helsevalg og oppnå god helse ut fra statens anbefalinger. I det helsefremmende arbeidet har en Empowerment-ideologi gitt helsesykepleieren en kommunikativ rolle hvor hun skal gi foreldrene faktabasert kunnskap, samtidig som hun skal bidra til at foreldrene blir i stand til å ta selvstendige valg og mestre livssituasjonen sin.
Hensikten med denne oppgaven er å få en økt kunnskap om helsesykepleieres tilnærminger til foreldre for å få nok innsikt i og innpass til å kunne veilede på deres eventuelle utfordringer, og samtidig kontrollere hvordan de i sin foreldrerolle ivaretar barnets trivsel, utvikling og oppvekstmiljø.
Et mål med denne oppgaven er å få en økt forståelse for hvordan helsesykepleiere tilnærmer seg foreldre på helsestasjonen for å anerkjenne dem, når de også skal kontrollere foreldrerollen. Og et mål er å bidra til utvikling av relasjonskompetanse hos helsesykepleiere, og forståelse for helsesykepleieres praktiske arbeidsformer.
Problemstillingen er “Hvordan tilnærmer helsesykepleiere seg foreldre for å anerkjenne dem i foreldrerollen?
Studien har et kvalitativt design, med en hermeneutisk tilnærming. Datainnsamlingen baserer seg på 8 individuelle intervju av helsesykepleiere. Datamaterialet er analysert ved hjelp av Graneheim og Lundmans innholdsanalyse.
Resultatene viser at helsesykepleierne jobber målrettet mot å få til gode allianser og dialoger med foreldre, som grunnlag til å kunne støtte og styrke foreldrene i rollen sin gjennom veiledning. Studien finner at helsesykepleierne opplever at de har lav autoritet overfor foreldrenes valg, men at de kan vise bestemthet og være tydelige når det var konkrete bekymringer som de kunne diskutere med foreldrene.