Risikofylt drikkeatferd i gråsonen mellom arbeidstid og fritid: Utfordring av Six Shades of Grey-modellen fra WIRUS prosjektet
Master thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/2976388Utgivelsesdato
2021Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Studentoppgaver (HV) [1390]
Beskrivelse
Full text not available
Sammendrag
Målet med denne studien var å utfordre Six Shades of Grey-modellen med ny empiri. Modellen adresserer drikkekultur og potensielt risikofylt drikkeatferd i gråsonen i det norske arbeidslivet. Studien inkluderte ni virksomheter som deltok i WIRUS-prosjektet: Workplace Interventions Preventing Risky Use of Alcohol and Sickleave. Det har blitt gjennomført 17 fokusgruppeintervjuer i to intervjurunder. Informantene representerte bredden i arbeidsstokken fra overordnet ledelse, mellomleder, ansatt i HR eller ansatt i HMS-avdelingen til tillitsvalgt, verneombud, bedriftshelsetjenesten og arbeidsmiljøutvalget i virksomheten. Datamaterialet har blitt analysert med tematisk analyse.
Det ble identifisert syv dimensjoner for drikkekultur og potensielt risikofylt drikkeatferd i arbeidslivet: 1. Hvem tok initiativ? (Grad av opplevd forpliktelse til å delta), 2. Skal jeg drikke eller ikke drikke alkohol? (Grad av opplevd frivillighet), 3. Arbeidsprat eller småprat? (Grad av arbeidsrelaterte samtaleemner), 4. Finnes det drikkeregler eller en ruspolicy som skal følges? (Grad av reguleringer), 5. Distanse og tid borte fra hjemmet (Grad av distanse og/eller tid borte fra hjemmet), 6. Bekymring for virksomhetens omdømme (Grad av opplevelse at egen atferd påvirker virksomhetens omdømme), og 7. Opplevde positive konsekvenser ved bruk av alkohol (Grad av opplevde positive konsekvenser ved bruk av alkohol).
Resultatene legitimerer flere av dimensjonene i Six Shades of Grey-modellen, men studien bidrar med nyanseringer og suppleringer. Den reviderte modellen kan, på samme måte som Six Shades of Grey-modellen, kategoriseres med ulik gradering av grått. Dimensjonene i er gradert fra lys til mørk grå, og indikerer hvor risikofylt en drikkesituasjon i gråsonen er. Aims: The aim of this study was to challenge the Six Shades of Grey model with new empirical evidence. The model addresses drinking culture and drinking situations in the grey zone between work time and leisure time in the Norwegian workforce.
Methods: The study included nine Norwegian companies participating in the WIRUS project: Workplace Interventions Preventing Risky Use of Alcohol and Sickleave. There were conducted 17 focus groups interviews. The informants represented employers and employees with different roles in the companies on multiple organizational levels.
Results: The analysis identified seven dimensions of drinking culture representing potentially risky drinking behavior in situations in the grey zone: 1. Who invited me? (Degree of obligation towards inviter), 2. To drink or not to drink? (Degree of drinking volunteerism), 3. Work talk or small talk? (Degree of work-related conversation), 4. Are there any rules to follow? (Degree of regulations), 5. The distance and time away from home (Degree of distance and/or time away from home), 6. Concern for the company’s reputation (Degree of experience that one’s one behavior affects the company’s reputation), and 7. Perceived positive consequences when using alcohol (Degree of perceived positive consequences when drinking alcohol).
Conclusions: The findings confirm several of the dimensions of the Six Shades of Grey model. However, this study nuances and complements the model. The revised model can, like the Six Shades of Grey model, be categorized as different shades of grey. The dimensions in the grey zone are shaded from light to dark grey, indicating how risky the informants perceive the grey zone.