Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorSommer, Morten
dc.contributor.authorLambrigtsen, Tone
dc.date.accessioned2022-06-23T15:51:51Z
dc.date.available2022-06-23T15:51:51Z
dc.date.issued2021
dc.identifierno.uis:inspera:91919290:93188191
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3000341
dc.description.abstractBakgrunn: FNs klimapanel har konstatert at den økte globale temperaturstigningen truer verdens matsikkerhet (IPCC, 2019). Klimaendringene er økene. Dette kommer tydelig frem gjennom nyhetsbildet som rapporterer om ekstremvær som treffer hyppigere, hetebølger som blir varmere og ekstremnedbør som treffer kraftigere (Miljødirektoratet, 2021). Disse faktorene er med på å påvirke jordbruket negativt med nedgang i avlinger som et mulig scenario. På grunn av klimaendringer, press på naturressurser, samt befolkningsvekst, har matsikkerheten fått økt oppmerksomhet. Myndigheter og verdenssamfunnet har blitt enige om tiltak for å redusere klimautslippene som påvirker matsikkerheten, men det finnes få konkrete tiltak for å sikre matproduksjonen i fremtiden. Hensikt og problemstilling: Problemstillingen for denne oppgaven er derfor «hvordan forbereder matprodusenter seg på klimakrisen og hvilke tiltak benytter de for å ivareta matsikkerheten»? Metode: Problemstillingen ble studert ved å kartlegge hvordan økologiske grossister i Europa vurderte klimaendringer som risiko og om de hadde beredskapsplaner for å ivareta matsikkerheten. Dette ble gjort gjennom en kvantitativ undersøkelse, hvor spørreskjema ble utarbeidet og distribuert til alle leverandører den økologiske grossisten Norganic samarbeider med. Resultat: Resultatene var tydelige; alle Europeiske leverandører bortsett fra de nordiske landene, vurderte klimaendringer som risikofylt for egen matproduksjon. På tross av dette, hadde bare halvparten av dem risikovurdert klimaendringenes effekt på produksjonen. Da de ble spurt om de hadde utarbeidet beredskapsplaner, svarte bare 13% av leverandørene at de hadde utarbeidet beredskapsplaner innenfor klimaendringer. Konklusjon: Dette viser at et mindretall leverandører i Europa har forberedt seg på klimaendringene og funnet tiltak for å ivareta matsikkerheten. Flere av leverandørene skylder dette på manglende kunnskap for hvordan slikt arbeid skal gjennomføres. Andre forventer at myndighetene skal komme med retningslinjer for hvordan klimarelatert risikoarbeid skal utarbeides. Mer forskning trengs for å øke kunnskapen, men også komme med retningslinjer for hvordan klimarelatert risiko skal vurderes og tiltak utarbeides.
dc.description.abstract
dc.languagenob
dc.publisheruis
dc.titleHvordan forbereder matprodusenter seg på klimakrisen og hvilke tiltak benyttes for å ivareta matsikkerheten?
dc.typeMaster thesis


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel