Hvordan kan sykepleier tilrettelegge måltidssituasjoner for eldre beboere på sykehjem med mål om å fremme god ernæring?
Bachelor thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3004067Utgivelsesdato
2022Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Studentoppgaver (HV) [1301]
Sammendrag
Bakgrunn: Eldre beboere på sykehjem er svært utsatt for ernæringsproblemer. De siste ti årene er det forsket mye på sykepleietiltak som omhandler ernæring, men forsket lite på sykepleietiltak ved måltidssituasjoner. Det er dermed behov for økt fokus og kunnskap om hvilke sykepleietiltak ved måltidssituasjoner, som kan ha god effekt på eldre beboeres ernæringsstatus.
Hensikt: Hensikten med oppgaven er å undersøke hvordan sykepleier kan fremme god ernæring ved å tilrettelegge måltidssituasjoner for eldre beboere på sykehjem, som er selvstendige i måltidssituasjoner.
Metode: Vi brukte integrativ litteraturoversikt som metode, og innhentet data fra kvalitative forskningsartikler. I analyse av valgte forskningsartikler benyttet vi Fribergs analysemodell.
Resultat: I funn fra valgte forskningsartikler kom det frem ulike måltidstiltak som ble presentert i tre hovedkategorier: “tilrettelegge for et godt spisemiljø”, “skape et sosialt felleskap” og “personsentrert omsorg og individuell tilrettelegging”. Funn viste at tiltakene kunne ha en positiv effekt ved å fremme appetitten og gi en positiv måltidsopplevelse for eldre beboere på sykehjem.
Nøkkelord: ernæring, eldre, beboer, sykehjem, sykepleier, måltid, måltidssituasjon.