Seksuell helse og funksjon etter gjennomgått gynekologisk kreftsykdom
Abstract
BakgrunnSom fremtidige sykepleiere ønsker vi å tilegne oss mer kunnskap om seksuell helse hos gynekologiske kreftpasienter. Bakgrunnen for dette ønsket er at vi ser et behov for slik oppfølging i praksis, og har opplevd manglende kunnskap rundt emne. Spesielt ønsker vi å undersøke utfordringer rundt seksuell helse for denne pasientgruppen for å kunne imøtekomme dem på en verdig måte.
HensiktHensikten med oppgaven er å undersøke hvilke seksuelle problemer kvinner kan oppleve etter gjennomgått gynekologisk kreftsykdom. Videre vil vi belyse sykepleietiltak som kan fremme pasientens seksuelle helse og funksjon.
MetodeI oppgaven benyttet vi oss av en integrativ litteraturoversikt for å analysere og tolke de utvalgte artiklene. Alle artiklene benyttet seg av kvalitativ metode, noe vi opplevde hensiktsmessig for oppgaven. Etter nøye analyse av artiklene ble funnene presentert og diskutert ved bruk av bakgrunnslitteratur, sykepleieteori og egne refleksjoner.
ResultaterFunnene viser at kvinner med gynekologisk kreft opplever mangel på informasjon omkring hvordan deres kreftdiagnose kan påvirke seksuell helse og funksjon. Funnene viser også at sykepleierne vet at de burde ta opp seksualitet med denne pasientgruppen, men at de ikke gjør det på bakgrunn av flere faktorer, som blant annet mangel på kunnskap og erfaring.
Nøkkelord: Sykepleie, sykepleietiltak, gynekologisk kreft, seksuell helse og funksjon, seksualitet, Joyce Travelbee, PLISSIT-modellen.