Utmattelse- faktorer assosiert med fenomenet , og hvordan kan det forebygges hos sykepleiere.
Abstract
Sammendrag
BakgrunnUtmattelse er en subjektiv opplevelse, hvor den enkelte opplever å ikke mestre de oppgavene en blir satt til over tid. Utmattelse kan påvirke øvrige prestasjoner i negativ favør og opplever man utmattelse har man økt risiko for å påføre skader på seg selv og pasienter. Sykepleiere arbeider ofte i roterende skift ordninger, som dette føre til søvnproblematikk og manglende sosialt samvær. I Norge slutter 1/5 sykepleiere etter ti år i helsevesenet, noe som gir utfordringer for et bærekraftig helsevesen, hvor utmattelse kan være en av faktor til at sykepleiere avslutter sin karriere i helsevesenet.
Hensikt Hensikten med oppgaven er å innhente kunnskap som omhandler faktorer relaterer til utmattelse blant sykepleiere, og diskutere tiltak som kan virke forebyggende for sykepleiere med pasientkontakt på sykehus.
Metode Oppgaven er en integrativlitteraturstudie, hvor både litteratur er sammenlignet og egne refleksjoner grunnet i litteratur og erfaringer er benyttet for å besvare oppgaven.
Resultat Sykepleiere som opplever utmattelse er ofte yngre, har mindre yrkeserfaring og opplever i mindre grad støtte fra kolleger og ledelsen. For å forebygge utmattelse må både den enkelte sykepleier iverksette tiltak og ledelsen bør sørget for godt arbeidsmiljø og turnusordninger hvor arbeidstakerne får gode muligheter til resitasjon.