dc.description.abstract | Bakgrunn
Sykepleier møter ofte pasienter med Alzheimer sykdom. Alzheimer sykdom er en av de vanligste
formene for demens, som påvirker livskvalitet over lang tid, da det er en kronisk sykdom.
Sykdommen kan føre til store endringer i livet til pasienten og utfordringer i forhold til nedsatt
kognitiv funksjon. På grunn av dette ønsker forfatterne å opplyse om ketogent kosthold og
hvordan sykepleier kan bidra med informasjon og tilrettelegging hos disse pasientene og dermed
øke deres livskvalitet.
Hensikt
Hensikten med denne oppgaven er å kartlegge hvordan ketonlegemer fører til bedring av kognitiv
funksjon hos pasienter med Alzheimer, og på hvilken måte sykepleier kan veilede og informere
pasienten om dette.
Metode
Oppgaven er en integrativ litteraturoversikt basert på tre analyserte forskningsartikler.
Forskningsartiklenes resultater, og relevant bakgrunnsteori danner grunnlaget for besvarelse.
Resultat
Hovedfunn i de inkluderte forskningsartiklene viser en betydelig bedring av kognitive funksjoner
hos pasienter med Alzheimer som benyttet seg av ketogent kosthold, eller tok i bruk
supplementering med MCT-olje. Det ble registrert bedring i pasientenes språk, hukommelse og
utøvende funksjoner.
Nøkkelord: Alzheimer, ketogenic diett, modifisert ketogen diett, kosthold, sykepleie, ketoner,
ketonlegeme, demens, kognitiv svikt, MCT-olje, kommunikasjon, sykepleierolle. | |