Barn som pårørende til et familiemedlem med kreft.
Abstract
Bakgrunn: 3000-4000 barn under 18 år opplever hvert år at en av deres foreldre får kreft. Barn som pårørende til et familiemedlem med kreft er en pårørendegruppe med et stort behov for informasjon og oppfølging. Likevel viser forskning at barn som pårørende er et mangelfullt og nedprioritert fagfelt. Barna blir påvirket av situasjonen og opplever vanskelige følelser når et familiemedlem får kreft.
Hensikt:Hensikten med oppgaven er å se på sykepleieres erfaringer med barn som er pårørende til et familiemedlem med kreft, samt hvordan barn erfarer det å oppleve kreft i nær familie. Dette kan bidra til økt kunnskap og bevissthet om hvordan sykepleiere kan møte barn som pårørende og ivareta dem på en omsorgsfull måte.
Metode: I denne bacheloroppgaven har vi valgt å bruke integrativ litteraturoversikt som metode. Fem forskningsartikler ble valgt og analysert. Besvarelsen har grunnlag i nøkkelfunn fra artiklene, relevant faglitteratur, sykepleieteori og egne refleksjoner.
Resultat: Funnene viser at sykepleiere mangler tid, kunnskap og erfaringer i møte med barn som pårørende til et familiemedlem med kreft. Barn som pårørende er en utsatt og sårbar pårørendegruppe med et stort informasjonsbehov. Resultatene viser at informasjon skal tilpasses hvert enkelt barn ut ifra deres modenhet og alder. I tillegg prioriteres ikke tid eller ressurser i arbeid med barn som pårørende, og sykepleiere må balansere arbeidsoppgavene sine. Barn som pårørende blir nedprioritert og ikke tilstrekkelig ivaretatt.
Nøkkelord: Barn, pårørende, kreft, sykepleie, informasjon, støtte, trygghet, tid, ressurser, nedprioritert fagfelt, forelder, søsken, omsorg, relasjon og tillitt