Kartlegging av postoperativ smerte og tilrettelegging for pasientmedvirkning
Bachelor thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3056697Utgivelsesdato
2023Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Studentoppgaver (HV) [1393]
Beskrivelse
Full text not available
Sammendrag
BakgrunnDet ble utført totalt 413 702 operasjoner i 2021. Kirurgi fører til vevsskader, som vil føre til smerter. Kirurgiske pasienter utgjør en stor pasientgruppe, og de er utsatt for komplikasjoner og kroniske smerter, som følge av at de ikke har blitt tilstrekkelig smertebehandlet i den postoperative fasen. Sykepleier må derfor ha gode kunnskaper om postoperative smerter og smertekartlegging.
HensiktHensikten med oppgaven er å beskrive sykepleiernes kartlegging av postoperative smerter, og belyse hvordan sykepleierne tilrettelegger for pasientmedvirkning i forbindelse med smertekartleggingen.
MetodeOppgaven er utformet som en litteraturoversikt etter Friberg. Fem kvalitative studier ble analysert. Grunnlaget for besvarelsen er de fem kvalitative studiene, relevant bakgrunnslitteratur, lovverk og egne erfaringer. Av sykepleieteoretikere ble det valgt å benytte Kari Martinsens og hennes omsorgsteori.
ResultatSykepleierne har varierende kunnskaper om postoperativ smerte og smertekartlegging. Det kommer fram at sykepleierne opplever smertekartleggingen som vanskelig og mange blir tidvis usikre. Tverrfaglig samarbeid er en faktor som spiller en rolle i smertekartleggingen, derfor er det viktig at det er et godt tverrfaglig samarbeid. Selv om sykepleierne forsøker å tilrettelegge for pasientmedvirkning er det flere pasienter som velger å ikke gi beskjed at de har smerter.
NøkkelordSykepleie, kirurgi, postoperativ, smerter, smertekartlegging, NRS, pasientmedvirkning