Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorBODIL BØ
dc.contributor.authorGLORIA NYAMADI MESAGAN
dc.contributor.authorELIZABETH BERGÅRD
dc.date.accessioned2023-03-07T16:54:35Z
dc.date.available2023-03-07T16:54:35Z
dc.date.issued2023
dc.identifierno.uis:inspera:133468577:35125152
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3056761
dc.description.abstractSammendrag Bakgrunn I både studentpraksis og jobb har forfatterne møtt pasienter som er underernærte, noen som har vært tydelig underernært eller på randen av å bli det. Med tilstrekkelig kunnskap kan dette behandles i god tid eller unngås. Forfatterne ønsker derfor å belyse dette temaet for å kartlegge hvilke erfaringer sykepleiere har når det gjelder ernæringsarbeid for eldre som har langtidsplass på sykehjem. Hensikt Formålet med oppgaven er å belyse hvilke erfaringer sykepleiere har med å bidra til god ernæring hos eldre på sykehjem. Metode Denne oppgaven er litteraturbasert og tar utgangspunkt i kvalitative forskningsartikler. Forskningsartiklene ble sortert ut og en integrerende litteraturgjennomgang ble fulgt (Friberg, 2017). Resultatene og funn i analysen pekte på fire overordnede temaer som til slutt oppsummeres til en ny helhet. Resultater Hovedtemaene er: tverrfaglig samarbeid, sykepleiers kunnskap og kompetanse, måltidsmiljø og sykehjemspasienters medvirkning. Tallrike funn tyder på at ernæring ikke blir høyt prioritert og at sykepleiere er usikre og/eller ikke har nok tid til ernæringsarbeidet. Funnene peker også på at pasientene ikke hadde nok innflytelse vedrørende egen ernæring. Funnene tyder på at når ernæringsproblemer ikke oppdages på et tidlig nok stadium, kan mangel på kunnskap være en forklaring. Diskusjon Det må bli mer fokus på å tidlig kjempe mot og/eller oppdage ernæringsproblemer på sykehjem. For å overvinne dette problemet, må sykepleier ha tilstrekkelig kunnskap, erfaring, drivkraft og interesse innenfor dette området. Sykepleier må bli mer kjent med retningslinjer og rutiner for å sørge for at ernæring tas på alvor på sykehjem. Et godt samarbeid mellom sykehjemspasient og sykepleier vil være viktig for å kjempe mot underernæring. Et tverrfaglig samarbeid mellom sykepleier og sykehjemslege kan ivareta pasientens ernæringsbehov på beste mulig måte. Nøkkelord: sykepleier, eldre, ernæring, nurses, sykehjem, elderly, nutrition, malnutrition, experience,
dc.description.abstractSummary Background In both student practice and work, the authors have met patients who are malnourished, some who have been clearly malnourished or on the verge of becoming so. With sufficient knowledge, this can be treated in good time or avoided. The authors therefore want to shed light on this topic in order to map what experiences nurses have when it comes to nutritional work for elderly people who have a long-term place in a nursing home. Purpose The purpose of the thesis is to shed light on what experiences nurses have in contributing to good nutrition for the elderly in nursing homes. Method This thesis is literature-based and is based on qualitative research articles. The research articles were sorted out and an integrative literature review was followed (Friberg, 2017). The results and findings in the analysis pointed to four overarching themes which are finally summarized into a new whole. Results The main themes are: interdisciplinary collaboration, nurses' knowledge and competence, mealtime environment and nursing home patients' participation. Numerous findings indicate that nutrition is not given high priority and that nurses are unsure and/or do not have enough time for nutrition work. The findings also indicate that the patients did not have enough influence regarding their own nutrition. The findings suggest that when nutritional problems are not detected at an early enough stage, a lack of knowledge may be an explanation. Discussion There must be more focus on early combating and/or detecting nutritional problems in nursing homes. To overcome this problem, nurses must have sufficient knowledge, experience, drive and interest in this area. Nurses must become more familiar with guidelines and routines to ensure that nutrition is taken seriously in nursing homes. Good cooperation between nursing home patient and nurse will be important in fighting malnutrition. An interdisciplinary collaboration between nurse and nursing home doctor can take care of the patient's nutritional needs in the best possible way. Keywords: nurse, elderly, nutrition, nurses, nursing home, elderly, nutrition, malnutrition, experience
dc.languagenob
dc.publisheruis
dc.titleSykepleiere sine erfaringer med å jobbe med ernæring hos eldre på sykehjem
dc.typeBachelor thesis


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

  • Studentoppgaver (HV) [1305]
    Master- og bacheloroppgaver i sykepleie / spesialsykepleie / helsevitenskap

Vis enkel innførsel