Effektene ved bruk av kengurumetoden hos premature barn
Abstract
Bakgrunn: 15 millioner barn blir født prematurt hvert år. Rundt én million av disse dør somfølge av komplikasjoner etter prematur fødsel. De siste årene er den såkalte kengurumetodenviet stor oppmerksomhet i forskningsmiljøer verden over. Metoden innebærer at barnet leggeshud-mot-hud på mor eller fars bryst, for at barnet allerede fra fødselsøyeblikket skal følenærhet. Metoden har vist seg å være et kostnadseffektivt tiltak, med svært gode helseeffekterfor det premature barnet. På bakgrunn av dette har Verdens helseorganisasjon (WHO) endretsine retningslinjer for behandlingen av premature, og anbefaler nå øyeblikkelighud-mot-hud-kontakt etter fødsel.
Hensikt: I denne oppgaven ønsker vi å se nærmere på ulike helseeffekter kengurumetodenhar for det premature barnet, og hvordan metoden kan påvirke tilknytning og samspill.
Metode: Det ble utført et systematisk litteratursøk i fire ulike databaser. Fire kvantitativeartikler og to kvalitative artikler ble analysert med utgangspunkt i Fribergs analysemodell.Resultatene fra de valgte artiklene, relevant litteratur og egne refleksjoner danner grunnlagetfor besvarelsen.
Resultater: Hovedfunnene i samtlige artikler viser at bruk av kengurumetoden har storehelseeffekter for det premature barnet. Bruk av kengurumetoden fremmer tilknytning,stabilisering av vitale parametere, gir lavere kortisolnivå og fremmer både den fysiske og denpsykiske utviklingen hos barnet.
Nøkkelord: Hud-mot-hud, kengurumetoden, premature spedbarn, kortisolnivå, tilknytning,samspill, vitale parametere