dc.description.abstract | Bakgrunn
Eldre mennesker er en pasientgruppe som er svært utsatt for ernæringsproblemer, deriblant underernæring som kan føre til alvorlige konsekvenser. Sykepleiere har en sentral oppgave i å identifisere underernæring i et tidlig stadium, samt behandle underernæring.
«Hvordan kan sykepleier bidra til å forebygge underernæring hos eldre pasienter som er på sykehjem?»
Hensikt
Hensikten med oppgaven er å få økt kunnskap om hvordan sykepleiere kan bidra til å forebygge underernæring hos eldre pasienter på sykehjem.
Metode
Metoden som er benyttet i oppgaven er en integrativ litteraturoversikt, hvor fire vitenskapelige artikler ble analyserte. Grunnlaget for besvarelsen er resultatene fra de vitenskapelige artiklene, relevant bakgrunnslitteratur, samt egne refleksjoner rundt temaet.
Resultater
Funn fra valgte forskningsartikler tyder på manglende kunnskaper og ferdigheter blant sykepleiere, samt et utilstrekkelig tverrfaglig samarbeid, som alle er viktige faktorer for et tilstrekkelig ernæringsarbeid. Det kommer også frem i resultatene at måltidsmiljø og måltidsmestring er to viktige faktorer for å øke appetitten til de eldre, grunnet lav bemanning samt dårlige rutiner rundt måltider, blir dette ofte nedprioritert.
Nøkkelord
Eldre, ernæring, sykehjem, pasient, sykepleie, måltid, kartlegging, tverrfaglig samarbeid, kunnskap og kompetanse | |