Tidlig identifisering av sepsis på sengepost
Bachelor thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3117784Utgivelsesdato
2024Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Studentoppgaver (HV) [1530]
Sammendrag
SAMMENDRAG
Bakgrunn
Sepsis er en alvorlig sykdomstilstand som kan være livstruende uten rask behandling. Sepsis har en dødelighet på 20% i Norge og er den vanligste årsaken til at pasienter dør på norske sykehus. Sykepleieren har en sentral rolle til å oppdage sepsis på et tidlig stadium og dermed bidra til forebygging og rask behandling.
Hensikt
Hensikten med oppgaven er å belyse og finne ny kunnskap om hvordan sykepleier tidlig kan oppdage sepsis på sengepost.
Metode
Metoden som er brukt i bacheloroppgaven er en integrativ litteraturoversikt og er jobbet etter Fribergs (2017) analysemodell med fire kvantitativt orienterte forskningsartikler. Resultatene fra disse fire forskningsartiklene, relevant faglitteratur samt bruk av egne refleksjoner utgjør grunnlaget for vår besvarelse.
Resultater
Resultatene viser at sykepleierne har mangel på ferdigheter og kunnskap på flere områder når det kommer til identifisering av sepsis. Dette tydeliggjøres i form av svake observasjoner, spesielt respirasjonsobservasjoner. Resultatene viser også at generelle skåringsverktøy som NEWS2 egner seg bedre til tidlig identifisering av sepsis, fremfor de infeksjonsspesifikke kartleggingsverktøyene. Betydningen av skåringsverktøyene og manglene sykepleierne har på kunnskap og ferdigheter, har innvirkning på sykepleiers evne til å identifisere sepsis tidlig på sengepost.
Nøkkelord; Sepsis, identifisering, sengepost, skåringsverktøy, sykepleie, behandling, kunnskap, ferdigheter, observasjoner og kartleggingsverktøy.