Implementering av BREEAM hos YIT i Stavanger
Master thesis

View/ Open
Date
2013Metadata
Show full item recordCollections
- Studentoppgaver (TN-ISØP) [1600]
Abstract
I denne oppgaven vil jeg undersøke mulighetene for implementering av BREEAM-NOR hos YIT Stavanger. YIT er Norges ledende leverandør av tekniske bygginstallasjoner, og tok i bruk BREEAM-NOR i forbindelse med prosjektet på Kanalsletta, hvor YIT Stavanger leverte en totalteknisk entreprise. I oppgaven vil jeg belyse hvilke tiltak og endringer som vil være nødvendig å innføre for å implementere BREEAM-NOR.
Med et økende fokus på miljø og energieffektivisering av bygg har BREEAM-NOR som formål å motivere til bærekraftig design gjennom hele prosessen i byggeprosjektet, og kan best beskrives som bærekraftig prosjektgjennomføring satt i system. BREEAM-NOR er verdens eldste og mest brukte miljøklassifiseringssystem for bygninger med miljøkrav utover forskrifter, og er av den grunn godt egnet som en kvalitetsreferanse. Ved å ta i bruk BREEAM-NOR vil YIT kunne gi bygget høyere salgsverdi og bedre bruksegenskaper knyttet til inneklima, fleksibilitet og funksjonalitet.
For å kunne svare på problemstillingen har det blitt gjennomført en rekke kvalitative intervjuer med personer som har vært involvert i BREEAM-NOR prosjektet ved Kanalsletta. I intervjuene ble det brukt spørreskjema for å få frem oppfattelsen til de ulike informantene. Av resultatene fremgikk det at hovedproblemene var en svært krevende og utfordrende dokumenteringsprosess, mangelfull kompetanse blant de ansatte, sen igangsettelse av prosjektet og et behov for en felles portal om BREEAM-NOR som gav tilfredsstillende informasjon.
Hvordan BREEAM-NOR praktiseres i dag ble sammenliknet opp mot det teoretiske rammeverket og drøftet i analyse delen. De viktigste rammeverkene jeg hadde tatt for meg var teori om BREEAM-NOR, integrert energidesign, integrering av BREEAM-NOR, kartlegging av arbeidsprosesser og relevant organisasjonsteori. Det ble avdekket avvik og forbedringspotensialer i henhold til teorien. Dette gikk på informasjon- og produksjonsflyt, sen igangsetting av BREEAM, evaluering i ettertid, mangelfull kompetanse, BREEAM-NOR roller og en manglende formidling av strategi og hensikt med BREEAM-NOR.
Videre kartla jeg YIT sine utfordringer og muligheter ved å foreta noen analyser. En SWOT-analyse ble foretatt for å vise YIT sine sterke og svake sider, samt muligheter og trusler. Videre gjennomførte jeg en ABC-analyse for å klassifisere de ulike tiltakene. Jeg kom frem til at de viktigste tiltakene er å foreta en kompetanseheving gjennom kursing og opplæring, forbedre dokumenteringsprosessen, opprettelse av en BREEAM-NOR portal i kvalitetsportalen, gjennomføre en evaluering og formidling av strategi og hensikt med BREEAM-NOR. Jeg har i tillegg jobbet frem et forslag til hvordan en løsning på dokumentasjonsproblematikken kan se ut.
Utredningen har avdekket forbedringstiltak og endringer som jeg mener YIT må ta et standpunkt til for kunne implementere BREEAM-NOR. Disse forbedringstiltakene og endringene er utledet i en konklusjon hvor jeg trekker frem hva jeg synes er mest hensiktsmessig for YIT å gjøre fremover.
Description
Master's thesis in Industrial economics