Show simple item record

dc.contributor.authorSalomonsen, Siv Janne C
dc.date.accessioned2016-02-18T15:26:37Z
dc.date.available2016-02-18T15:26:37Z
dc.date.issued2015-12-10
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2379611
dc.descriptionMaster's thesis in Health and social sciencesnb_NO
dc.description.abstractBakgrunn: Mange eldre beboere i sykehjem har flere sykdomstilstander som kan medføre økt risiko for utvikling av under- og feilernæring. Demente personer kan kjenne på rastløshet og uro når de kjenner seg sultne. De ber nødvendigvis ikke om mat selv. Ut fra dette har det blitt gjennomført et pilotprosjekt ved to sykehjem i en kommune i Rogaland. Målet har vært å redusere nattfasten, redusere nattvandring og uro hos demente, bedre ernæringstilstanden for sykehjemsbeboere, samt å øke kompetansen hos helsearbeidere på næringsbehov hos eldre. For å redusere nattfasten ble de eldre tilbudt energirike smoothies ved sengetid og for de som er oppe om natten. Hensikt: Hensikten med denne masteroppgaven er å undersøke hvilke erfaringer helsepersonell har med pilotprosjektet ”Redusert nattfaste for beboere i sykehjem”. Metode: Problemstillingen i denne studien søker å belyse helsepersonells egne erfaringer, det ble derfor valgt en kvalitativ metode med bruk av fokusgruppeintervju. Deltakerne i studien er helsepersonell fra to sykehjem i samme kommune. Det ble utført 3 fokusgruppeintervju. Data ble tatt opp på lydbånd, transkribert, og analysert ved hjelp av innholdsanalyse. Funn: Helsepersonell uttrykker at de merket ingen forskjell i nattevåk og uro. Noen beboere fikk mye energi, og smoothies på dagtid mellom frokost og middag var derfor å foretrekke. Det var likevel enighet blant helsepersonell om viktigheten av å få et måltid om kvelden og om natten for de som var våkne og urolig. For å sikre at ikke nattfasten blir for lang kan endring av måltidsrytme, innta flere små måltider i løpet av dagen, samt å øke energi- og næringstettheten på maten være gunstig for de som har behov for det. Helsepersonell ønsker mer kompetanse om ernæring og smoothies, og hvilken effekt ulike næringsstoffer har i forhold til under- og feilernæring, og ved sykdom som demens. Konklusjon: For å redusere nattfasten er et sent kveldsmåltid å foretrekke. Om det er smoothies eller annen type mat har ikke så stor betydning. Smoothies foretrekkes helst på dagtid da det gir mye energi. Nøkkelord: Demens, eldre, nattfaste, smoothies (næringsdrikker), under- og feilernæring og uro.nb_NO
dc.language.isonobnb_NO
dc.publisherUniversity of Stavanger, Norwaynb_NO
dc.relation.ispartofseriesMasteroppgave/UIS-SV-IH/2015;
dc.rightsNavngivelse 3.0 Norge*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/3.0/no/*
dc.subjecthelse- og sosialfagnb_NO
dc.subjectdemensnb_NO
dc.subjecteldreomsorgnb_NO
dc.subjecteldrenb_NO
dc.subjectnattfastenb_NO
dc.subjectsmoothiesnb_NO
dc.subjecternæringnb_NO
dc.subjectfeilernæringnb_NO
dc.subjecturonb_NO
dc.subjectunderernæringnb_NO
dc.subjectnæringsdrikker
dc.titleNattfaste i sykehjem: En kvalitativ studie om helsepersonells erfaringer med pilotprosjektet "Redusert nattfaste for beboere i sykehjem".nb_NO
dc.typeMaster thesisnb_NO
dc.subject.nsiVDP::Medical disciplines: 700::Health sciences: 800::Community medicine, Social medicine: 801nb_NO


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Navngivelse 3.0 Norge
Except where otherwise noted, this item's license is described as Navngivelse 3.0 Norge