dc.contributor.author | Salomonsen, Siv Janne C | |
dc.date.accessioned | 2016-02-18T15:26:37Z | |
dc.date.available | 2016-02-18T15:26:37Z | |
dc.date.issued | 2015-12-10 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11250/2379611 | |
dc.description | Master's thesis in Health and social sciences | nb_NO |
dc.description.abstract | Bakgrunn: Mange eldre beboere i sykehjem har flere sykdomstilstander som kan medføre økt risiko for utvikling av under- og feilernæring. Demente personer kan kjenne på rastløshet og uro når de kjenner seg sultne. De ber nødvendigvis ikke om mat selv. Ut fra dette har det blitt gjennomført et pilotprosjekt ved to sykehjem i en kommune i Rogaland. Målet har vært å redusere nattfasten, redusere nattvandring og uro hos demente, bedre ernæringstilstanden for sykehjemsbeboere, samt å øke kompetansen hos helsearbeidere på næringsbehov hos eldre. For å redusere nattfasten ble de eldre tilbudt energirike smoothies ved sengetid og for de som er oppe om natten.
Hensikt: Hensikten med denne masteroppgaven er å undersøke hvilke erfaringer helsepersonell har med pilotprosjektet ”Redusert nattfaste for beboere i sykehjem”.
Metode: Problemstillingen i denne studien søker å belyse helsepersonells egne erfaringer, det ble derfor valgt en kvalitativ metode med bruk av fokusgruppeintervju. Deltakerne i studien er helsepersonell fra to sykehjem i samme kommune. Det ble utført 3 fokusgruppeintervju. Data ble tatt opp på lydbånd, transkribert, og analysert ved hjelp av innholdsanalyse.
Funn: Helsepersonell uttrykker at de merket ingen forskjell i nattevåk og uro. Noen beboere fikk mye energi, og smoothies på dagtid mellom frokost og middag var derfor å foretrekke. Det var likevel enighet blant helsepersonell om viktigheten av å få et måltid om kvelden og om natten for de som var våkne og urolig. For å sikre at ikke nattfasten blir for lang kan endring av måltidsrytme, innta flere små måltider i løpet av dagen, samt å øke energi- og næringstettheten på maten være gunstig for de som har behov for det. Helsepersonell ønsker mer kompetanse om ernæring og smoothies, og hvilken effekt ulike næringsstoffer har i forhold til under- og feilernæring, og ved sykdom som demens.
Konklusjon: For å redusere nattfasten er et sent kveldsmåltid å foretrekke. Om det er smoothies eller annen type mat har ikke så stor betydning. Smoothies foretrekkes helst på dagtid da det gir mye energi.
Nøkkelord: Demens, eldre, nattfaste, smoothies (næringsdrikker), under- og feilernæring og uro. | nb_NO |
dc.language.iso | nob | nb_NO |
dc.publisher | University of Stavanger, Norway | nb_NO |
dc.relation.ispartofseries | Masteroppgave/UIS-SV-IH/2015; | |
dc.rights | Navngivelse 3.0 Norge | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/no/ | * |
dc.subject | helse- og sosialfag | nb_NO |
dc.subject | demens | nb_NO |
dc.subject | eldreomsorg | nb_NO |
dc.subject | eldre | nb_NO |
dc.subject | nattfaste | nb_NO |
dc.subject | smoothies | nb_NO |
dc.subject | ernæring | nb_NO |
dc.subject | feilernæring | nb_NO |
dc.subject | uro | nb_NO |
dc.subject | underernæring | nb_NO |
dc.subject | næringsdrikker | |
dc.title | Nattfaste i sykehjem: En kvalitativ studie om helsepersonells erfaringer med pilotprosjektet "Redusert nattfaste for beboere i sykehjem". | nb_NO |
dc.type | Master thesis | nb_NO |
dc.subject.nsi | VDP::Medical disciplines: 700::Health sciences: 800::Community medicine, Social medicine: 801 | nb_NO |