En kvalitativ studie om hvilke belastninger kvinnelige miljøterapeuter på barnevernsinstitusjoner med medleverturnus opplever i sitt arbeid, og hvilke strategier/tiltak som kan anvendes for å mestre belastningene
Abstract
Sammendrag
Barn og unge blir av ulike årsaker plassert på barnevernsinstitusjoner. 60% av personal som jobber på barnevernsinstitusjonene opplever gjennomsnittlig vold og trusler om vold på ukentlig basis, og anses som en bransje med uheldige psykiske belastninger. Kvinner i helse- og sosialsektoren har høyere sykemeldingsprosent sammenlignet med kvinner i andre yrker, hvor arbeid på barnevernsinstitusjoner er bransjen med høyest turnover. Denne studien er en kvalitativ studie om hvilke belastninger kvinnelige miljøterapeuter på barnevernsinstitusjoner med medleverturnus opplever i sitt arbeid, og hvilke strategier/tiltak som anvendes for å mestre belastningene.
Problemstillingen er;
«Hvilke belastninger opplever kvinnelige miljøterapeuter på barnevernsinstitusjoner med medleverturnus? Hvordan kan ulike tiltak øke mestring av de opplevde belastningene?»
Hensikten med studien er å få økt kunnskap om disse belastningene og hvordan personalet selv mener man kan øke mestring av de opplevde belastningene. Økt kunnskap kan peke på forebyggende tiltak slik man eventuelt kan redusere sykefraværet som kan gi økt kontinuitet. Dette vil kunne gagne både personal og ungdommer som bor på barnevernsinstitusjoner.
Metoden som ble benyttet for å kunne belyse problemstillingen var en kvalitativ tilnærming med semi-strukturerte, individuelle forskerintervju. Utvalget bestod av fem miljøterapeuter, med minst tre års erfaring, fra private barnevernsinstitusjoner med medleverturnus. Funnene ble analysert inspirert av systematisk tekstkondensering.
Funn viste at arbeid på barnevernsinstitusjon er krevende. Vold og trusler om vold opplevdes belastende sammen med flere andre belastninger. Utfordrende skift kunne være intense, hvor friperioden blir brukt som restitusjon. Belastningene ga utslag fysisk, psykisk og atferdsmessig; man følte seg utmattet og fikk økt toleranse for vold. Det fremkom manglende respekt for hviletid, samt mangelfull opplæring og ivaretakelse. Informantene kompenserte ved bruk av individuelle mestringsstrategier. Det viste seg en forventning om at man skal og må tåle alt.
Konklusjonen indikere at det hverken er arbeidet eller turnusen i seg selv som er den største belastningen, men forventingen om at man skal og må tåle alt.
Description
Master's thesis in Health and social sciences