«Jeg er hele meg» En kvalitativ studie om opplevelsen av å leve med overvekt med særlig fokus på skamaspektet.
Abstract
Sammendrag
Bakgrunn: Overvekt er et økende problem globalt og nasjonalt. Personer med overvekt blir utsatt for stigmatisering som kan føre til følelse av skyld og skam. Skyld og skam kan føre til vedlikehold av overvekt, eller ytterligere vektøkning. Det har også negativ effekt på selvfølelse. Overvektige får ikke den hjelpen som de selv mener at de trenger. Det finnes få studier som studerer hvordan opplevelsen av skam hos personer med overvekt er.
Hensikt: Å belyse temaet skam knyttet til det å være overvektig, med den hensikt å kunne bidra til å forbedre kvaliteten på tilbudet som gis personer med overvekt, samt skape forståelse rundt skammekanismer og de eventuelle konsekvensene av disse.
Metode: En fenomenologisk tilnærming og et utforskende design. Det ble gjennomført individuelle intervjuer med syv personer som hadde søkt hjelp for sin overvekt. Rekrutering foregikk fra to av landets frisklivssentraler. Malterud (2011) sin systematiske tekstkondensering er brukt som analysemetode.
Funn: Funnene viser at skam både oppleves som blikket fra omverdenen og som en indre selvfordømmelse. Skammen fører til at fysiske og sosiale aktiviteter blir valgt bort, og er dermed livsbegrensende. Følelse av skam håndteres både på positive måter som bidrar til mindre skam og på destruktive måter som øker skamfølelsen.
Konklusjon: Personer med overvekt opplever mye skam knyttet til egen kropp. Skammen begrenser seg ikke bare til den fysiske kroppen men tar for noen bolig i hele selvet. Skammen har konsekvenser for livsutfoldelse og er en faktor som kan påvirke et eventuelt behandlingsforløp, det er derfor viktig at vi våger å adressere den.
Description
Master's thesis in Health and social sciences