Duktilitetsegenskaper i selvkomprimerende lettbetong
Abstract
Stalite er et lett tilslag som kommer fra USA, og som brukes til å lage lettbetong. Lettbetong er ifølge er ifølge NS – EN 1992, 11.1 betong som har lett tilslag og tørrvekt under 2200kg/m3. I denne masteroppgaven vil det bli blandet betonger med ulik fordeling av volumet til det grove tilslaget 8-16mm. Modifisert normal densitetsbetonger (MND), der volumet av 8-16mm er fordelt mellom Årdal og Stalite, og light weight aggregate betong (LWA) der det grove tilslaget består av 100% Stalite, vil bli sammenlignet med normalbetonger som fungerer som referanse. V/c tall på 0,37 og 0,6 brukes, og det vil bli laget selvkomprimerende betong. Målet for den ferske betongen er å lage SKB med god støpelighet som tilfredsstiller kravet til synkutbredelse på minimum 650mm. Det viste at det ikke er lett å lage en SKB lettbetong. Blandinger med 100% Stalite nådde ikke kravet, og det var noen av MND betongene som heller ikke gjorde dette. Densitetene til de ulike blandingene er som forventet med normalbetongene rundt 2400kg/m3, MND rundt 2200kg/m3 og LWA betongen på rundt 2000kg/m3.
For den herdede betongen vil mekaniske egenskaper som: Trykkfasthet i terning, spaltestrekkfasthet, E-modul, bøyestrekkfasthet, CMOD og bruddenergi bli sammenlignet for de ulike blandingene. Trykkfastheten, spaltestrekkfasthet og E-modul forventes å være høyere i normalbetong, enn i MND og lettbetong. Trykkfasthet for normalbetong var høy, MND betongene lavere og LWA betong lavest for blandinger med v/c tall 0,37. For blandinger med v/c tall 0,6 viser resultat at LWA blanding har høyere trykkfasthet enn noen av MND betongene, noe som ikke er som forventet. Resultater fra spaltestrekkfasthet var varierende. En mulig årsak er separasjon av Stalite der Stalite stiger opp til overflaten og kan gi en ujevn fordeling ved utstøping av sylinder. Referansebetong med v/c tall 0,37 har høyest spaltestrekkfasthet sammen med MND betong med 40/60 Årdal/ Stalite fordeling av volum 8-16mm.
For E-modul, så stemmer resultatene ganske bra overens med forventningene med unntak av to av MND betongene med 50/50 fordeling Årdal/Stalite av volumet til 8-16mm. Denne har høyere E-modul enn MND 60/40, noe som ikke ble forventet. Resultatet viser at Stalite har noe å si på E-modul, og økt innhold av Stalite gir lavere E-modul.
Description
Master's thesis in Structural Engineering