Kunnskapsdeling og innovasjon i to norske næringsklynger innen sjømat
Master thesis
View/ Open
Date
2020-07-03Metadata
Show full item recordCollections
- Studentoppgaver (TN-ISØP) [1451]
Abstract
Norge har fra tidlig 2000-tallet hatt en strategi om å styrke nasjonale og regionale næringsmiljøer. På bakgrunn av dette startet Innovasjon Norge, Siva og forskningsrådet klyngeprogrammet som skal styrke norske næringsklynger.
Hensikten til studien er å undersøke hvordan kunnskapsdeling foregår mellom medlemsbedrifter i næringsklyngene NCE Seafood Innovation Cluster og NCE Aquatech Cluster. Studien skal også undersøke om kunnskapsdeling påvirker innovasjonsevnen til medlemsbedriftene i næringsklynger. For å gjøre denne undersøkelsen er det anvendt en kvalitativ casestudie av medlemsbedrifter fra NCE Seafood Innovation-klyngen og NCE Aquatech-klyngen. Studien er basert på empirisk data som er innhentet gjennom semistrukturerte intervjuer av intervjuobjekter fra medlemsbedrifter i de to respektive klyngene.
Funnene viser at motivasjon bidrar til kunnskapsdeling mellom medlemsbedriftene i klyngene. Kunnskapsdeling og samarbeid oppstår som følge av deltakelse i arrangementer og møteplasser som er arrangert av klyngen. Delingen av kunnskap oppstår stort sett i formelle sammenhenger. Medlemsbedriftene driver også med kunnskapsdeling via digitale plattformer. Videre viser funnene at kunnskapsdeling og samarbeid mellom medlemsbedrifter har en positiv påvirkning på innovasjonsevnen til bedriftene. Kunnskapsdeling og samarbeid som foregår gjennom dialog og utveksling av tanker og ideer, stimulerer innovasjonsarbeidet til bedriftene i klyngene. Innovasjonene skjer i samspill med flere medlemsbedrifter, der de deler unik kunnskap.
Description
Master's thesis in Industrial economics