Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorHelland, Merete Hagen
dc.contributor.authorAadland, Eli Kristin
dc.contributor.authorAsk, Anne Merete Selvik
dc.contributor.authorSandvik, Camilla
dc.date.accessioned2021-08-12T08:34:22Z
dc.date.available2021-08-12T08:34:22Z
dc.date.created2021-07-23T17:54:57Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.citationHelland, M., Aadland, E.K., Ask, A.S., Sandvik, C. (2021) Rammefaktorenes betydning for mat- og helseundervisningen på 1.–4. trinn. Acta Didactica Norden (ADNO), 15 (1).en_US
dc.identifier.issn2535-8219
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2767482
dc.description.abstractMat og helse har kompetansemål etter 4. trinn i norsk grunnskole, men få studier har sett på betydningen av rammefaktorer for undervisningen i mat og helse på barnetrinnet. I denne studien undersøker vi læreres og skolelederes oppfatninger av rammefaktorer og forskjeller mellom skolenes rammefaktorer, som lærerkvalifikasjoner, timeplanfestet undervisning, organisering, budsjett og utstyr. Data ble samlet inn gjennom 24 kvalita­tive intervju, fordelt på 9 med skoleledere og 15 med mat- og helselærere. Intervjuene ble gjennomført på 12 utvalgte praksisskoler fra alle landsdeler i Norge. Til tross for kort undervisningserfaring og manglende studiekompetanse i faget opplever både lærere og ledelse at de har tilstrekkelig med kompetanse til å undervise i faget på 1.–4. trinn. Læreren styrer ofte innholdet i faget selv, og det å timeplanfeste mat- og helseunder­visningen på 1.–4. trinn har en gunstig innflytelse på prioriteringen av mat og helse i barneskolen. I situasjoner der råvarer eller nytt utstyr handles inn, har mat- og helse­læreren et nøkternt pengebruk. Ikke alle skolene har undervisningskjøkken tilgjengelig for bruk på 1.–4. trinn, noe som kan føre til en teoretisering av undervisningen. Til tross for til dels gammelt utstyr i undervisningskjøkkenet, opplever lærerne at de har til­strekkelig med utstyr til å undervise 1.–4. trinn. De oppgir sambruk av undervisnings­rommet som en større utfordring.en_US
dc.language.isonoben_US
dc.publisherActa Didactica Nordenen_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.no*
dc.subjectutdanningsvitenskapen_US
dc.subjectmat- og helseundervisningen_US
dc.subjectlærerkvalifikasjonen_US
dc.subjectrammefaktoreren_US
dc.titleRammefaktorenes betydning for mat- og helseundervisningen på 1.–4. trinnen_US
dc.title.alternativeFramework factors' impact on the quality of teaching Food and Health in lower primary schoolen_US
dc.typePeer revieweden_US
dc.typeJournal articleen_US
dc.description.versionpublishedVersionen_US
dc.rights.holder2021 Acta Didactica Nordenen_US
dc.subject.nsiVDP::Samfunnsvitenskap: 200::Pedagogiske fag: 280en_US
dc.source.pagenumber22en_US
dc.source.volume15en_US
dc.source.journalActa Didactica Norden (ADNO)en_US
dc.source.issue1en_US
dc.identifier.doi10.5617/ADNO.7994
dc.identifier.cristin1922512
cristin.ispublishedtrue
cristin.fulltextoriginal
cristin.qualitycode1


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal
Med mindre annet er angitt, så er denne innførselen lisensiert som Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal