Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorFosså, Kjell Tore
dc.contributor.authorMoen, Ida
dc.date.accessioned2021-09-07T16:27:05Z
dc.date.available2021-09-07T16:27:05Z
dc.date.issued2021
dc.identifierno.uis:inspera:78877253:34107501
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2774290
dc.description.abstractDet må stadig oftere legges til rette for miljøvennlige og bærekraftige tiltak i bygg- og anleggsindustrien. Miljøbetong er et av mange tiltak mot en grønnere fremtid. Miljøbetong er betong der sementen er tilsatt eller erstattet med tilsetningsmaterialer. Typiske pozzolaner og hydraulisk bindemiddel som brukes er; flygeaske, silikastøv og slagg. Miljøsementen er kjent for å ha en senere herdeutvikling, noe som kan føre til en porøs betong med høy permeabilitet. Hensikten med denne oppgaven er å studere hvordan permeabiliteten påvirkes av ulike sementtyper og overflatebehandling i tidlig alder. Arbeidet er delt i to deler: et litteraturstudium og en eksperimentell del der et laboratorium-program er utført. Oppgaven løses ved å se på teori som allerede finnes på feltet i sammenheng med resultatene fra eget arbeid i laboratorium. I laboratorium-programmet ble det utarbeidet totalt 6 betongresepter med varierende sementtyper: - Norcem Anlegg CEM I med 6% silikastøv - Norcem Anlegg FA CEM II/A-V - Norcem Anlegg FA CEM II/A-V med 3% silikastøv - Norcem Standard FA CEM II/B-M - Schwenk Miljøsement CEM II/B-S - Schwenk Lavvarmesement CEM III/B Trykkfastheten av reseptene blir testet etter 7, 28 og 56 døgn. Resterende del av reseptene ble eksponert for saltvann i 35 døgn i henhold til en akselerert metode bygget på NT Build 443, før kloriddiffusjonskoeffisient ble målt. Av prøveobjektene eksponert for saltvann fikk de tre ulike overflatebehandlinger basert på vannavvisende impregnering og herdemembran. Kloridinnholdet ble målt ved å benytte Rapid Chloride Test. På bakgrunn av det eksperimentelle som er utført i denne oppgaven, kan det konkluderes med at valg av sementtype og overflatebehandling har stor betydning for kloridinntrengning i betongen. Både herdemembran og impregnering gir økt motstand mot klorider, men det viser seg at vannavvisende impregnering eller en kombinasjon av herdemembran og impregnering virker best. Av sementtypene ser man at lavvarmesement med betydelige mengder slagg gir svært god effekt mot kloridinntrengning i tidlig alder, til tross for sen herdeutvikling. Man ser ikke like stor effekt i reseptene med flygeaske i sementen og tilsatt silikastøv. Det kan være at eksponering i 35 døgn ikke er tilstrekkelig for å få full effekt av egenskapene til disse pozzolanene.
dc.description.abstractThis bachelor thesis compares six different types of cement and three different surface treatments, and studies how these varying factors will affect the chloride diffusion coefficient of the concrete.
dc.languagenob
dc.publisheruis
dc.titleKloridinntrengning i miljøbetong ved tidlig alder
dc.typeBachelor thesis


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

  • Studentoppgaver (TN-IKM / TN-IMBM) [1213]
    Master- og bacheloroppgaver i Konstruksjoner og materialer / Maskin, bygg og materialteknologi (maskinkonstruksjoner, byggkonstruksjoner og energiteknologi) / Masteroppgaver i Offshore teknologi: industriell teknologi og driftsledelse - Offshore technology: industrial Asset management / Masteroppgaver i Offshoreteknologi : offshore systemer (konstruksjonsteknikk og marin- og undervannsteknologi-subsea technology)

Vis enkel innførsel