Frykt for at helseplagene skyldes alvorlig sykdom. En kohortestudie blant sykmeldte som har deltatt i behandlings- og rehabiliteringstilbud fra NAV og helseforetakene
Abstract
Bakgrunn: Muskel- og skjelettlidelser og lettere psykiske plager utgjør en betydelig andel av sykefraværet i Norge. Internasjonale studier har vist at frykt for underliggende sykdom er utbredt blant denne pasientgruppen. Samtidig er det lite kunnskap om hvilken betydning slik frykt har for sykefravær og tilbakeføring til arbeid.
Mål: Målet med studien var å undersøke utbredelsen av frykt for at helseplager skyldes alvorlig sykdom blant sykmeldte som mottar Raskere Tilbake-tilbud, og vurdere om slik frykt påvirker tilbakeføring til arbeid.
Metode: Studien var designet som en prospektiv kohortestudie for sykmeldte personer som deltok i programmet «Raskere tilbake» (n = 524). Data ble innsamlet ved hjelp av spørreskjema, utfylt av deltaker og behandler, kombinert med sykefraværsdata fra Navs sykefraværs-register FD-trygd.
Resultater: Hele 69 prosent av deltakerne opplevde frykt for at helseplagene skyldes alvorlig sykdom ved oppstart av tilbudet. Det var en signifikant reduksjon i graden av opplevd frykt for sykdom (p < 0,001) fra oppstart til avslutning av Raskere tilbake-tilbudet. Det ble ikke avdekket en signifikant sammenheng mellom frykt for sykdom og tilbakeføring til arbeid (ved tilbudets avslutning) verken ved avslutning av Raskere tilbake-tilbudet (p = 0,294 / p = 0,927) eller tre måneder etter avsluttet tilbud (p = 0,132 / p = 0,184). Når deltakerne opplevde smerter i tillegg til frykt, ble det avdekket en forskjell i tilbakeføringsgraden, men den var ikke signifikant.
Konklusjon: Sykmeldte opplevde redusert frykt i løpet av tiden de fikk behandling- og rehabiliteringstjenester. Imidlertid påvirket ikke frykt og smerte hvor fort deltakerne ble tilbakeføring til arbeid.
Description
Master's thesis in Health and social sciences