Show simple item record

dc.contributor.authorNordaune, Kristin
dc.date.accessioned2015-09-15T12:35:11Z
dc.date.available2015-09-15T12:35:11Z
dc.date.issued2015-06-01
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/300052
dc.descriptionMaster's thesis in Health and social sciencesnb_NO
dc.description.abstractBakgrunn: Ni av ti norske arbeidstakere drikker alkohol, samtidig drikker mange norske arbeidstakere mer enn WHOs anbefalte grenseverdier. Selv om det ikke er vanlig å drikke alkohol i den primære arbeidstiden, drikkes det gjerne i sosiale situasjoner som kan relateres til arbeidsplassen. Målet med denne studien var å få et innblikk i hvilke arbeidsrelaterte situasjoner norske arbeidstakere blir eksponert for alkohol. Metode: Det er blitt gjennomført fokusgruppeintervju i seks norske bedrifter. Både offentlig (n = 2) og privat (n = 4) sektor var representert. Bedriftene kom fra transportbransjen, oljebransjen, industribransjen og offentlig myndighet. Utvalget (n = 43) besto av representanter fra toppledelse, mellomledelse, HR, HMS, tillitsvalgte, verneombud, AMU og NAV-rådgiver for IA-bedrifter. Kvalitativ og kvantitativ innholdsanalyse ble anvendt i arbeid med intervjumaterialet. Resultat: Sekstisju ulike situasjoner for arbeidsrelatert alkoholbruk ble identifisert gjennom analysen av intervjuene. Samtidig ble det funnet tre ulike arrangører for arbeidsrelatert alkoholbruk; bedriften, ansatte eller eksterne aktører. Bedriften arrangerte over halvparten av situasjonene, andre eksterne over en fjerdedel og ansatte de resterende. De 67 drikkesituasjonene kunne kategoriseres inn i fem ulike typer drikkesituasjoner: fester, turer, reiser, middager i tilknytning til arrangement eller kollegatreff. Antall og type situasjoner varierte i stor grad mellom bedriftene, og fester og middager i tilknytning til arrangement dominerte. Konklusjon: Resultatene indikerer at alkohol er en naturlig del av norsk arbeidsliv. Selv om bedriften selv og ansatte arrangerte til sammen flest drikkesituasjoner, påvirker også eksterne aktører ansattes alkoholbruk i stor grad. Dette kan tyde på at ansatte i bedrifter med mange eksterne relasjoner, er mer utsatt for arbeidsrelatert alkoholbruk.nb_NO
dc.language.isonobnb_NO
dc.publisherUniversity of Stavanger, Norwaynb_NO
dc.relation.ispartofseriesMasteroppgave/UIS-SV-IH/2015;
dc.rightsNavngivelse 3.0 Norge*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/3.0/no/*
dc.subjecthelse- og sosialfagnb_NO
dc.subjectalcoholnb_NO
dc.subjectwork-related drinkingnb_NO
dc.subjectcompanynb_NO
dc.subjectemployeesnb_NO
dc.subjectcontent analysisnb_NO
dc.subjectpreventionnb_NO
dc.subjectthe Wirus-projectnb_NO
dc.subjectthe Wirus-culture-studynb_NO
dc.subjectalkoholnb_NO
dc.subjectrusproblematikk
dc.titleAlkoholsituasjoner i norsk arbeidsliv. En kvalitativ studie av seks norske bedrifternb_NO
dc.typeMaster thesisnb_NO
dc.subject.nsiVDP::Medical disciplines: 700::Health sciences: 800nb_NO


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Navngivelse 3.0 Norge
Except where otherwise noted, this item's license is described as Navngivelse 3.0 Norge