Alkoholens effekt på utvikling og progresjon av kognitiv svikt
Abstract
Samtidig med et økende alkoholforbruk i befolkningen, øker også forekomsten av demens. Alkohol har lenge blitt sett på som en risikofaktor for demensutvikling, med påfølgende anbefaling om å holde seg til et moderat alkoholinntak. Før demens oppstår ser en gjerne tegn til sviktende kognisjon, såkalt subjektiv eller mild kognitiv svikt. Ved å øke innsatsen innen forskning som retter seg mot å identifisere risikofaktorer, kan en i fremtiden i større grad kunne tilpasse livsstil og dermed begrense risiko for utvikling av kognitiv svikt og demens. I denne studien ble sammenhengen mellom alkoholkonsum og utvikling av kognitiv svikt undersøkt ved bruk av en prospektiv longitudinell observasjonsstudie, analysert med linear mixed models. Separat var alkohol og tid positivt assosiert med resultatet på flere kognitive tester. Apolipoprotein ε-status endret ikke alkoholens effekt på kognisjon. Dette til tross for at vi fant at dobbel apolipoprotein ε4 var negativt for kognisjon, men uavhengig av alkoholkonsum. Studien konkluderer med at alkoholens rolle når det gjelder kognitiv svikt og risiko for demens fortsatt ikke er avklart, men at funnene i studien ikke tilsier noen større risiko for demensutvikling ved å følge dagens anbefalinger om moderasjon. Sett i lys av tidligere sprikende resultater på feltet, tydeliggjøres behovet for mer forskning. While the average alcohol intake among the elderly is increasing, there is also an increased occurrence of dementia in the population. Alcohol has been recognized as a risk factor for dementia development for a long time, and people are encouraged to stick to a moderate alcohol consumption. Before dementia develops, signs of impaired cognition called subjective cognitive decline or mild cognitive impairment. By increasing focus on research aiming to identify risk factors, in the future one may be able to adapt lifestyles to an even greater extent and thus limit the risk of developing cognitive impairment and dementia. In this study, the relationship between alcohol consumption and the development of cognitive impairment was investigated using a prospective longitudinal observational study, analyzed with linear mixed models. Separately, alcohol and time was positively associated with the result on several cognitive tests. Apolipoprotein ε status did not alter the effect of alcohol on cognition. We found that double apolipoprotein ε4 was negative for cognition, but independent of alcohol consumption. The study concludes that the role of alcohol in terms of cognitive impairment and risk of dementia is still not yet clear, but that the findings in the study do not indicate any greater risk of developing dementia by following the current recommendations on moderation in alcohol consumption. Seen in the light of previous impressive results in the field, the need for more research becomes even more clear.